Frittata brzmi obco, ale prawda jest bardzo prosta: to rodzaj zapiekanki, tyle że nie potrzebujemy piec, wystarczy patelnia. W oszczędniejszej wersji, z mniejszą ilością dodatków, może bardziej przypominać omlet. Tak czy inaczej zasada jest prosta: dużo warzyw i inne dodatki, lekko podduszone, zalewamy rozkłóconymi jajkami i czekamy, aż masa się zetnie. To cała filozofia 😊
Frittata wegetariańska czy mięsna
Frittata jest świetnym daniem do wykorzystywania resztek (można dorzucić wędliny czy starty ser). Skoro wędliny, to może być i mięso (wcześniej ugotowane/usmażone; lub resztki z innego obiadu!). Owoce morza – czemu nie? Można też użyć warzyw strączkowych, z puszki lub namoczonych / obgotowanych. Podobno są i tacy, co dodają ugotowany makaron, ale ja jeszcze nie próbowałam 😉 Na pewno ziemniaki – ich smak komponuje się z jajkami idealnie. Kiełki – mile widziane, polecam szczególnie chrupiące kiełki z soczewicy! Frittata może być wegetariańska, a nawet dietetyczna. W zasadzie kompozycja jest dowolna, należy kierować się wyłącznie własnym smakiem i apetytem. A to jest w gotowaniu najpiękniejsze i pozwala eksperymentować do woli ❗
Najlepsza frittata
Nie ma czegoś takiego, jak najlepsza frittata 😁 W zasadzie jest jedna zasada: przynajmniej jeden składnik powinien być charakterystyczny w smaku i nadawać ton potrawie. Mogą to być suszone pomidory, wszelkie sery – szczególnie te wyraziste, z niebieską pleśnią (np. gorgonzola), kozi ser czy feta, oliwki (jeśli wszyscy biesiadnicy je lubią). Parmezan, starty na wierzch frittaty, również zrobi swoje.
Dopełnieniem frittaty mogą, a nawet powinny być zioła, ale rozważmy, czy nie zmienią smaku tego składnika, który chcemy żeby dominował w potrawie. Można użyć zarówno suszonych ziół (dodanych do jajek przed wylaniem na patelnię), jak i świeżych (tych można użyć też do dekoracji).
Omlet na obiad❓
W takim razie dlaczego nie omlet, skoro ma składniki jak omlet? Omlet jest delikatnym plackiem i podstawę stanowią ścięte jajka, reszta jest tylko smakowym. Frittata zaś składa się przede wszystkim z warzyw i dodatków, jajka służą jedynie połączeniu składników w całość, którą da się podzielić na kawałki, jak tort czy pizzę. Właściwie to bardziej jak tort, niż pizzę, bo frittata ma zwykle dobre kilka centymetrów wysokości 😎
Różnica jest też w sposobie wykonania: omlet zaczynamy od jajek, posypując go dodatkami; frittatę wykańczamy jajkami. Można frittatę zrobić też w ten sposób, że wszystkie składniki mieszamy i wylewamy na patelnię, ale jeśli mamy dodatki takie jak cebula czy brokuł, mogą one potrzebować trochę więcej czasu, żeby zmięknąć. Można je wcześniej obgotować / podsmażyć, połączyć z jajami i wylać na patelnię – jak kto chce. Ja upraszczam gotowanie i wolę składniki dodawać w kolejności od tych, które wymagają najdłuższego czasu gotowania, żeby smakować tak, jak powinny 😊
Jak usmażyć, a raczej upiec frittatę
Omlet z lekko rozbitych jaj smażymy na dużej temperaturze, szybko ścinając jajka. Frittata ścina się powoli i na małym ogniu, zwiększając w tym czasie swoją objętość (jak ciasto). Dzieje się tak dzięki mocnemu ubiciu jajek, można nawet użyć miksera lub blendera z końcówką do ubijania. Otrzymujemy efektowne i podzielne danie dla kilku osób, a wszystko to z jednej patelni 😍 Dlatego frittata może być podana zarówno na śniadanie (wtedy raczej z wędlinami i serem), jak i na lunch czy obiad (w wersji „na bogato”).
Frittata z patelni
Jeśli jesteśmy posiadaczami patelni, która mieści się w piekarniku (lub ma odpinaną rączkę), lub jakiegokolwiek naczynia do zapiekania, które można też postawić na piecu, możemy zalaną jajkami fritatę wstawić do nagrzanego piekarnika do ścięcia i dopieczenia. Rozwiązuje to problem z ewentualnym przypaleniem potrawy. Ja jednak preferuję przygotowanie od początku do końca „na piecu”, przykrywając patelnię, co powoduje podniesienie temperatury również od góry potrawy i jej wyrośnięcie
Frittata na zimno czy na ciepło
Kolejna piękna rzecz w przygotowaniu frittaty: jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można więc podać ją a stół dla gości i każdy zje, kiedy chce. Można resztki (jeśli w ogóle zostaną) zjeść nawet drugiego dnia, i to bez odgrzewania. Można zabrać kawałek na lunch jedzony w pracy. Wspaniale, prawda ❓
Przepis na frittatę Jeśli chcesz rozpocząć przygodę z frittatą, proponuję na początek zrobić powszechną wersję FRITTATY, czyli z duszoną cebulą, pokrojoną papryką i pomidorami i startym serem. Jeśli masz ochotę na inny skład, możesz zrobić FRITTATĘ Z BROKUŁEM I SZPINAKIEM, POMIDORAMI I FETĄ, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI, PAPRYKĄ I PLEŚNIOWYM SEREM, czy ZIEMNIAKAMI I BOCZNIAKIEM, lub szukaj pod tagiem: frittata. Zachęcam też do eksperymentowania ❗