postęp zamiast perfekcji
JADŁOSPIS

JADŁOSPIS i o postępach (15.08. – 21.08.)

Wybór, podjęcie decyzji, to ważny krok w drodze do celu. Realizacja krok po kroku pomaga w jego osiągnięciu. Ale jest jeszcze jedna rzecz, która przeszkadza mi w sprawnej pracy: to perfekcjonizm. Rozbuchany, uhodowany w dzieciństwie, kiedy na uwagę i zadowolenie starszyzny trzeba było zasłużyć   i podświadomość ma to trwale wyryte na tablicach z przepisami na życie 😁 Znacznie wydłuża czas pracy, tworzy dyskomfort psychiczny, bo trudno określić granicę, czy to już jest perfekcyjne, czy mogłoby jeszcze być trochę lepsze

Lepsze do czego Tak, porównywanie się do innych się kłania. Osądzanie siebie. Trzymanie się perfekcyjnych osądów na temat własnej osoby. Bo jeśli nie będę doskonała, nie dostanę tego, czego potrzebuję. To potężna blokada ! Przecież wszystko mogłoby być lepsze czy lepiej zrobione. Może więc lepiej postawić granicę wcześniej Zauważyć, co jest już zrobione, że jest postęp, a nawet sukces 🥇 Zdecydowanie należy się przykładać do tego, co się robi, ale perfekcjonizm jest z każdej perspektywy uciążliwy i trzeba nad nim popracować, żeby mieć lżej pod tą górkę 😊 To proces wymagający czasu, ale z własnego doświadczenia wiem, że (jak w na przykład w przypadku emocji) najważniejsze, to zauważyć problem, a potem identyfikować zapędzanie się w perfekcyjność za każdym razem – i reagowanie. Dlatego kolejnym mottem, które przywołuje mnie do porządku, jest:

POSTĘP ZAMIAST PERFEKCJI 🎯

Niektórzy mówią: zrobione jest lepsze od perfekcyjnego, ale postęp obejmuje szerszy zakres, przez co bardziej mnie przekonuje 👍 Skupić się na tym, jak daleko zaszłam, ile zrobiłam, ile sukcesów osiągnęłam, czego się nauczyłam. A czasem pozwolić sobie na błędy czy nawet porażkę. Ale o tym następnym razem 😊

Niestety przy pisaniu przepisów na bloga perfekcjonizm też przeszkadza – bo przecież trzeba wybrać najlepiej, opisać najlepiej, zrobić najlepsze zdjęcie, dobrać najlepiej pasującą ramkę, napisać najciekawszy tekst, i jeszcze zawsze zdążyć na czas. Spore pole do popisu przy pracy z perfekcjonizmem 😉

SOBOTA (15.08.): PIECZONE ŻEBERKA z grilla, CHLEBKI NAAN i sałatka Z POMIDORÓW
NIEDZIELA (16.08.): KACZKA PIECZONA z pieczonymi razem z nią ziemniakami i JABŁKAMI NA MAŚLE
PONIEDZIAŁEK (17.08.)
: krupnik z BOCZNIAKÓW
WTOREK (18.08.):
gotowane młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i KOPERKOWYM BOBEM
ŚRODA (19.08.)
: nóżki z kurczaka pieczone w majeranku z SAŁATKĄ Z CUKINII, BOBU i awokado, z podpiekaną bułką
CZWARTEK (20.08.): FRITTATA Z BROKUŁEM, serem wędzonym i boczkiem
PIĄTEK (21.08.): makaron Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, pesto i serem

Follow Me!