Wybór, podjęcie decyzji, to ważny krok w drodze do celu. Realizacja krok po kroku pomaga w jego osiągnięciu. Ale jest jeszcze jedna rzecz, która przeszkadza mi w sprawnej pracy: to perfekcjonizm. Rozbuchany, uhodowany w dzieciństwie, kiedy na uwagę i zadowolenie starszyzny trzeba było zasłużyć ⭕ i podświadomość ma to trwale wyryte na tablicach z przepisami na życie 😁 Znacznie wydłuża czas pracy, tworzy dyskomfort psychiczny, bo trudno określić granicę, czy to już jest perfekcyjne, czy mogłoby jeszcze być trochę lepsze ❓
Lepsze do czego ❓ Tak, porównywanie się do innych się kłania. Osądzanie siebie. Trzymanie się perfekcyjnych osądów na temat własnej osoby. Bo jeśli nie będę doskonała, nie dostanę tego, czego potrzebuję. To potężna blokada ! Przecież wszystko mogłoby być lepsze czy lepiej zrobione. Może więc lepiej postawić granicę wcześniej ❓ Zauważyć, co jest już zrobione, że jest postęp, a nawet sukces 🥇 Zdecydowanie należy się przykładać do tego, co się robi, ale perfekcjonizm jest z każdej perspektywy uciążliwy i trzeba nad nim popracować, żeby mieć lżej pod tą górkę 😊 To proces wymagający czasu, ale z własnego doświadczenia wiem, że (jak w na przykład w przypadku emocji) najważniejsze, to zauważyć problem, a potem identyfikować zapędzanie się w perfekcyjność za każdym razem – i reagowanie. Dlatego kolejnym mottem, które przywołuje mnie do porządku, jest:
POSTĘP ZAMIAST PERFEKCJI 🎯
Niektórzy mówią: zrobione jest lepsze od perfekcyjnego, ale postęp obejmuje szerszy zakres, przez co bardziej mnie przekonuje 👍 Skupić się na tym, jak daleko zaszłam, ile zrobiłam, ile sukcesów osiągnęłam, czego się nauczyłam. A czasem pozwolić sobie na błędy czy nawet porażkę. Ale o tym następnym razem 😊
Niestety przy pisaniu przepisów na bloga perfekcjonizm też przeszkadza – bo przecież trzeba wybrać najlepiej, opisać najlepiej, zrobić najlepsze zdjęcie, dobrać najlepiej pasującą ramkę, napisać najciekawszy tekst, i jeszcze zawsze zdążyć na czas. Spore pole do popisu przy pracy z perfekcjonizmem 😉
SOBOTA (15.08.): PIECZONE ŻEBERKA z grilla, CHLEBKI NAAN i sałatka Z POMIDORÓW
NIEDZIELA (16.08.): KACZKA PIECZONA z pieczonymi razem z nią ziemniakami i JABŁKAMI NA MAŚLE
PONIEDZIAŁEK (17.08.): krupnik z BOCZNIAKÓW
WTOREK (18.08.): gotowane młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i KOPERKOWYM BOBEM
ŚRODA (19.08.): nóżki z kurczaka pieczone w majeranku z SAŁATKĄ Z CUKINII, BOBU i awokado, z podpiekaną bułką
CZWARTEK (20.08.): FRITTATA Z BROKUŁEM, serem wędzonym i boczkiem
PIĄTEK (21.08.): makaron Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, pesto i serem