tu i teraz
JADŁOSPIS

JADŁOSPIS i o tu i teraz (05.09. – 11.09.)

Ponieważ zwykle czekam na myśl „o czym napisać tym razem” do ostatniej chwili, dzisiaj zacznę cytatem. Cytat ten znalazłam wśród zdjęć potraw, bo zrobiłam je tekstowi zaznaczonemu w książce. Spora część książki jest pomazana zakreślaczem, ale właśnie temu kawałkowi zrobiłam zdjęcie i dzisiaj na nie trafiłam. Przypadek Nie ma przypadków 😊

„W podjęciu decyzji o oddaniu się teraźniejszości i skupieniu na niej bez wartościujących osądów czy złowieszczych założeń dotyczących przyszłości, kryje się ogromna korzyść. Ludzka psychika, jeśli jest nieskrępowana, pozostaje kreatywna i pełna inwencji. (…) Potrzeba odwrócenia przeszłości jest zrozumiała, lecz daremna, czyni nas ślepymi na możliwości, które kryje teraźniejszość.”

Cóż… Strzał w dziesiątkę 🎯 i prosto w mój umęczony stresem umysł. A przecież ja to wiem. I mimo to nadal zdarza mi się zapętlić w negatywnych myślach, a z tego mętlika ciężko się wydostać… Ostatnie dwa tygodnie były cięższe, niż jakiekolwiek wcześniej w moim życiu. Mimo że pozornie nic się nie zmieniło. Paradoksalnie – po urlopie coś mi wlazło w psychikę. I drąży, i judzi. A przecież dobrze wiem, że tu i teraz, a przyszłość sama się ułoży! Tu i teraz jest kluczem. Tylko na chwilę o tym zapomniałam 😉

A stres działa na mnie blokująco, o czym już pisałam – schować się, uciec, niech mi wszyscy dadzą święty spokój 🙏 Z tego miejsca daleko jest do kreatywności, inwencji, ochoty… Z tego miejsca jak najszybciej trzeba się ewakuować Już wiem, co będę czytać dzisiaj przed snem, i jutro wczesnym świtem, kiedy nie będę mogła spać…

Dla ciekawych: mowa o książce: „Przekraczanie poziomów świadomości” Davida R.Hawkinsa.

A w kuchni „tu i teraz” zawsze rządzi, choć zaplanowanie obiadków na tydzień pomaga to ogarnąć 🥇 Może to w tym (planowaniu) jest metoda ❓❓

SOBOTA (05.09.): PIEROGI RUSKIE
NIEDZIELA (06.09.): schab pieczony podany z SOSEM HOLENDERSKIM, z ziemniakami z wody i gotowanym brokułem i kalafiorem
PONIEDZIAŁEK (07.09.)
: zupa SOLJANKA z oliwkami
WTOREK (08.09.): KURCZAK w sosie szpinakowym
z RYŻEM NA SYPKO
ŚRODA (09.09.)
: RIBOLLITA, czyli toskańska zupa jarzynowa ze szpinakiem, tym razem bez kiełbasy
CZWARTEK (10.09.): KARMINADLE, czyli kotlety z mięsa mielonego z białą KAPUSTĄ z koperkiem, z kaszą gryczaną
PIĄTEK (11.09.): PLACKI ZIEMNIACZANE z jogurtem naturalnym

Follow Me!