To już ostatni tydzień maja ❗ Nareszcie częściej świeci słońce, niż pada deszcz i można się powygrzewać na słońcu ☀ Spędzanie popołudnia na zewnątrz wspaniale doładowuje moje akumulatory 🤩 Czy Wy też tak macie?
Wracamy powoli do pracy, więc nie będzie już tyle czasu na gotowanie 😭 Trzeba się przezbroić na dania szybkie w wykonaniu lub takie, które nie tracą smaku i konsystencji po odgrzaniu, więc można je ugotować poprzedniego dnia. Jak dobrze, że znam wiele takich dań 🥇 Zupy i gulasze świetnie się w tej roli sprawdzają, dlatego w jadłospisie na ten tydzień pojawią się obowiązkowo 🎯
Kocham te włoskie zupy!
Nasze rodzime są proste, i niby nic w tym złego, ale dla mnie są przez to jednostajne. Jak ziemniaczana, to ziemniaki i ewentualnie kiełbasa; jak pomidorowa, to pomidorowa z jakimś mączystym dodatkiem. A włoskie to feeria barw i smaków, i w dodatku do niemal dowolnego komponowania w zakresie pewnych składników. I nic się z niczym nie gryzie 👍 Tym razem RIBOLLITA, która różni się od MINESTRONE brakiem kapusty i dodatkiem szpinaku lub jarmużu.
Obiad na słodko ❓ Czemu nie ❗
Bierze Was czasem na słodko❓ Marzycie o dobrym cieście, ale LICZYCIE KALORIE i decydujecie, że jednak nie ❓ Zróbmy obiad na słodko 😍 To najlepsze rozwiązanie 🎯 U nas bywają naleśniki, albo makaron z białym serem. A teraz wypróbowaliśmy KUBUSZA, i powiem Wam: pycha ❗ Wszyscy byli zadowoleni, a córki interesowało jedno: czy jest więcej na późnej 😁 Co to kubusz❓ Dowiecie się z przepisu w tym tygodniu 👍 W zasadzie idziemy na całość: zrobimy słodką sobotę – w końcu sezon na rabarbar dawno rozpoczęty, najwyższy czas na ekspresowe ciasto rabarbarowe 🥇
Reasumując, propozycja jadłospisu na ten tydzień wygląda następująco:
SOBOTA (23.05.): KUBUSZ zapiekany z jabłkami i śmietaną + ekspresowe CIASTO RABARBAROWE
NIEDZIELA (24.05.): grillowane STEKI wołowe z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI i SAŁATKĄ Z ENDYWII z suszonymi pomidorami
PONIEDZIAŁEK (25.05.): GULASZ z mięsa wołowego mocno paprykowy
WTOREK (26.05.): SPAGHETTI z krewetkami i zieloną pietruszką
ŚRODA (27.05.): RIBOLLITA, czyli toskańska zupa jarzynowa z kiełbasą i szpinakiem
CZWARTEK (28.05.): Podrasowana ZUPA POMIDOROWA z pulpetami mięsnymi
PIĄTEK (29.05.): ZUPA Z MAŚLANKI z koperkiem i ziemniakami