Połowa maja za nami. Czy Wam też czas spędzany w domu ucieka jak szalony❓ Niektórzy podobno się nudzą, my nie… Ja na pewno nie, ale cóż, mówią, że głupiego robota zawsze znajdzie 😁 Wręcz przydałaby się dłuższa doba ❗ Czynności zaradcze już wprowadzone, zobaczymy jakie będą efekty…
NOWOŚCI
W poprzednim tygodniu udało mi się w końcu usiąść do książki, na którą długo czekałam, a potem jeszcze odleżała swoje w moim „gabinecie”. Wielka Księga Produktów Regionalnych i Tradycyjnych (Wydawnictwo DRAGON) 🥇. Trzeba ją było sprowadzić „przy okazji” z zewnętrznego magazynu, a sami wiecie, że koniec marca i kwiecień nie były zbyt przyjazne dla podróżowania 😉 Tak czy inaczej hasło przewodnie tego majestatycznego wydania (muszę zważyć tą książkę, ale parę kilo papieru jest ) zainspirowało mnie do podjęcia projektu SMAKUJ POLSKĘ 🎯. Tyle świetnych pomysłów na często proste w przygotowaniu posiłki ❗ Bardzo chcę wiele z nich wypróbować, dlatego będą się pojawiać w jadłospisach. A ten tydzień będzie cały po śląsku – w rozumieniu obecnego województwa, oczywiście 👍 Co było naturalnym dla mnie wyborem, bo urodziłam się na Śląsku Cieszyńskim, mieszkam na Podbeskidziu, i lubię ten kawałek polskiej ziemi najbardziej 😍
Tak więc w tym tygodniu w menu dominowały będą ziemniaki, a zaraz po nich kapusta. Teraz jasne jest, dlaczego w poprzednim jadłospisie nie było nic z ziemniakami 😎 W kolejnych tygodniach dania zarejestrowane jako tradycyjne dla kuchni województwa śląskiego również będą się pojawiać, ale już nie jako kompletny jadłospis 😉 Powolutku wchodzi SEZON na świeże warzywa i będziemy z tego dobrodziejstwa korzystać.
SMAKUJEMY POLSKĘ w tym tygodniu ❗
A dokładnie tradycyjną kuchnię województwa śląskiego 😊
SOBOTA (16.05.): ŻEBROCZKA, czyli zapiekanka z ziemniaków i kaszy z kiełbasą + ekspresowe POMIDORY z serkiem wiejskim; na deser KOŁOCZ ŚLĄSKI z serem
NIEDZIELA (17.05.): SCHAB PO BESKIDZKU (zapiekany pod pierzynką z kapusty kiszonej z papryką słodką i śmietaną) + PURE ziemniaczane
PONIEDZIAŁEK (18.05.): PARZYBRODA, czyli zupa z kapusty i ziemniaków
WTOREK (19.05.): KARMINADLE, czyli kotlety z mięsa mielonego z białą KAPUSTĄ ZAPRAŻONĄ mąką żytnią
ŚRODA (20.05.): GROCHÓWKA po częstochowsku (z kiełbasą i ziemniakami)
CZWARTEK (21.05.): GARNUSZEK GÓRNICZY z wołowiną, zapiekany z fasolką szparagową i ogórkiem kiszonym
PIĄTEK (22.05.): POLEŚNIKI vel poliźniki, czyli placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty, podane z wędzonym łososiem i jogurtem