rabarbar łodygi
PORADY

RABARBAR – król wiosennych ciast

Rabarbar, rabarbar, wszędzie rabarbar… U nas świeżutki i niemal prosto z pola! Świeży jest dostępny tylko od maja do początku lipca, jak tu nie korzystać Robimy więc sobie mały festiwal ciast z rabarbarem: od absolutnie ekspresowych, do wymagających kilku godzin cierpliwości. Wszystkie arcy-pyszne 😍 A do tego kompot i lemoniada 🎯

Owoc czy warzywo?

Zastanawialiście się kiedyś, cóż to takiego ten rabarbar W zasadzie to bylina, czyli warzywo. Warzywo? No właśnie, warzywo! Wszyscy się dziwią ciastom z cukinią czy burakiem, a nikt nie ma wątpliwości co do słodkości z rabarbarem – ciekawe, prawda Bo nie zastanawiamy się nawet nad jego kategorią. Nie trzeba. Po obróbce i osłodzeniu jest pyszny, i to wystarczy 🥇  W tym miejscu przypomniało mi się, że są i tacy chojracy, co zajadają rabarbar na surowo, odrobinę ocukrzony… Warto wybierać czerwieńsze okazy – im intensywniejszy kolor, tym słodszy smak.

Najzdrowszy: pieczony

Tak czy inaczej rabarbar warto jeść. Jest właściwie pierwszym wiosennym warzywem. Ogonki liściowe, których używamy w kuchni, są nie tylko pyszne, ale też zdrowe – choć nie wolno z nimi przesadzać, bo kwas szczawiowy wypłukuje wapń i źle wpływa na nerki. Najlepiej jest go spożywać po obróbce termicznej – przynajmniej 20 minut. Dlatego jest idealnym składnikiem ciast, kompotów, kisieli. Zdrowym składnikiem – źródłem witamin i minerałów (A, B, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy) błonnika i rapontygeniny o działaniu antynowotworowym. Składnikiem korzystnym też dla kobiet „w pewnym wieku” 😉 Zawiera małą ilość węglowodanów i jest niskokaloryczny. Dopóki nie dodamy do niego cukru, oczywiście 😁

Kwaśny jak…

Rabarbar jest prawdopodobnie najkwaśniejszym warzywem ze wszystkich warzyw. To właśnie za sprawą kwasów jabłkowego i szczawiowego. Dzięki temu pięknie komponuje się ze słodkimi składnikami ciasta, takimi jak kruszonka czy beza. Zatem cieszmy się nim do woli Rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie niewielki jego zapas. Najlepiej jednak korzystać teraz, kiedy jest „sezon na rabarbar” – świeżutki i jędrny.

Na jesień sadzimy rabarbar w naszym ogródku, to postanowione Mimo że mamy nieodpowiednią ziemię (mokrą i kwaśną) – coś się wymyśli 😉  

A tutaj znajdziecie przepisy na smakołyki z rabarbarem:

EKSPRESOWE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ (doskonałe pod każde owoce sezonowe)

RABARBAR POD BEZĄ NA KRUCHYM CIEŚCIE

DROŻDŻOWA CHMURKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ (również pod każde owoce sezonowe)

Follow Me!