Rabarbar, rabarbar, wszędzie rabarbar… U nas świeżutki i niemal prosto z pola! Świeży jest dostępny tylko od maja do początku lipca, jak tu nie korzystać ❓ Robimy więc sobie mały festiwal ciast z rabarbarem: od absolutnie ekspresowych, do wymagających kilku godzin cierpliwości. Wszystkie arcy-pyszne 😍 A do tego kompot i lemoniada 🎯
Owoc czy warzywo?
Zastanawialiście się kiedyś, cóż to takiego ten rabarbar ❓ W zasadzie to bylina, czyli warzywo. Warzywo? No właśnie, warzywo! Wszyscy się dziwią ciastom z cukinią czy burakiem, a nikt nie ma wątpliwości co do słodkości z rabarbarem – ciekawe, prawda ❓ Bo nie zastanawiamy się nawet nad jego kategorią. Nie trzeba. Po obróbce i osłodzeniu jest pyszny, i to wystarczy 🥇 W tym miejscu przypomniało mi się, że są i tacy chojracy, co zajadają rabarbar na surowo, odrobinę ocukrzony… Warto wybierać czerwieńsze okazy – im intensywniejszy kolor, tym słodszy smak.
Najzdrowszy: pieczony
Tak czy inaczej rabarbar warto jeść. Jest właściwie pierwszym wiosennym warzywem. Ogonki liściowe, których używamy w kuchni, są nie tylko pyszne, ale też zdrowe – choć nie wolno z nimi przesadzać, bo kwas szczawiowy wypłukuje wapń i źle wpływa na nerki. Najlepiej jest go spożywać po obróbce termicznej – przynajmniej 20 minut. Dlatego jest idealnym składnikiem ciast, kompotów, kisieli. Zdrowym składnikiem – źródłem witamin i minerałów (A, B, C, E, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy) błonnika i rapontygeniny o działaniu antynowotworowym. Składnikiem korzystnym też dla kobiet „w pewnym wieku” 😉 Zawiera małą ilość węglowodanów i jest niskokaloryczny. Dopóki nie dodamy do niego cukru, oczywiście 😁
Kwaśny jak…
Rabarbar jest prawdopodobnie najkwaśniejszym warzywem ze wszystkich warzyw. To właśnie za sprawą kwasów jabłkowego i szczawiowego. Dzięki temu pięknie komponuje się ze słodkimi składnikami ciasta, takimi jak kruszonka czy beza. Zatem cieszmy się nim do woli ❗ Rabarbar bardzo dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie niewielki jego zapas. Najlepiej jednak korzystać teraz, kiedy jest „sezon na rabarbar” – świeżutki i jędrny.
Na jesień sadzimy rabarbar w naszym ogródku, to postanowione ❗ Mimo że mamy nieodpowiednią ziemię (mokrą i kwaśną) – coś się wymyśli 😉
A tutaj znajdziecie przepisy na smakołyki z rabarbarem:
EKSPRESOWE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ (doskonałe pod każde owoce sezonowe)
RABARBAR POD BEZĄ NA KRUCHYM CIEŚCIE
DROŻDŻOWA CHMURKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ (również pod każde owoce sezonowe)