Słodycze bez cukru? To możliwe! A nawet bez maki pszennej 😍 Wiele wariantów takich słodyczy można przygotować, zapraszam do cukierniczej przygody ❗
CIASTKA Z TWAROGU I MĄKI KOKOSOWEJ
Ciastka z twarogu i mąki kokosowej to bardzo szybka do wykonania przekąska, która w zależności od ilości użytego cukru, zasmakuje każdemu 😊
SERNIK WIEDEŃSKI (wg keto diety)
Sernik wiedeński bez cukru (no.. prawie) to świetny pomysł na świąteczne ciasto, sprawdzi się też na każdym spotkaniu towarzyskim 💯
BROWNI Z FASOLI
Browni z fasoli świetnie udaje zwykłe ciasto czekoladowe i jeśli nikomu nie powiemy, z czego jest zrobione, będzie chwalone i zajadane ze smakiem 😉
KEKS bez cukru
Keks bez cukru, w dodatku z żytniej mąki? Tak, to możliwe! Co więcej – jest szybki w przygotowaniu, lekkie i po prostu pyszne 😊
Do dania głównego zwykle potrzebujemy coś na dodatek. Do sałatek, jeśli występują w głównej roli, również często wybieramy jakieś pieczywo. Dodatki są bardzo ważne 😎
DOMOWY MAKARON
Po co robić domowy makaron, jeśli w sklepach taki duży wybór? No cóż, raz warto spróbować! Są tacy, co twierdzą, że już więcej sklepowego nie użyli 😉 Sprawdź i Ty ❗
SAŁATKA JARZYNOWA
Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków.
DOMOWY MAJONEZ
Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗
KASZOTTO Z GRZYBAMI
Kaszotto to risotto w którym zamiast ryżu użyjemy kaszy. Każdy przepis na risotto można tak zmienić i uzyskać nowy, niespodziewanie bogaty smak ❗
Delikatny KREM CHRZANOWY do mięs i wędlin
Krem z chrzanu połączonego ze śmietaną lub jogurtem jest świetnym dodatkiem do jajek, galaret, wędlin, a także mięsa pieczonego, szczególnie wieprzowego.
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ
Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z mięsnych i bezmięsnych, a do tego jest bardzo, bardzo zdrowa ❗
RYŻ NA SYPKO
Gotowanie ryżu na sypko to nic trudnego, potrzeba na to po prostu zarezerwować trochę czasu, żeby ryż zdążył „dojść”. I nie trzeba go pilnować ❗
SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI
Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.
CHLEBEK NAAN
Oryginalnie chlebek naan piecze się wyłącznie z białej mąki. Próbowałam mieszania mąki pszennej z innymi w różnych proporcjach, i za każdym razem są pyszne.
CHLEBEK NAAN bez drożdży
Chlebek naan to po prostu płaskie bułeczki lub placki, jak kto woli. Tym bardziej te pieczone na proszku do pieczenia. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu.
Żeby codziennie serwować inny obiad, nie trzeba codziennie stać przy garach 😊 Wystarczy tak skomponować dodatki, żeby za jednym razem było na dwa razy, a jednak inaczej!
SZYNKA PIECZONA paprykowa
Szynka pieczona to nieskomplikowane danie, które można wykorzystać na dwa razy, czyli mięso dzielimy na dwa dni, podając je w nieco odmiennej formie 😊
Boczniaki w sosie curry z marynowanymi cebulkami
Boczniaki w sosie curry to zaskakująco pyszne danie z niedocenianych przez wielu ludzi grzybów. Smak tego dania jest tak wyjątkowy, że każdy je pokocha ❗
SZYNKA długo pieczona
Szynka długo gotowana, a w zasadzie pieczona w zalewie z maślanki, to aromatyczne, mięciutkie mięso, które podamy do obiadu, ale też do kanapek czy sałatki 🥇
KARKÓWKA PAPRYKOWA na grill
Zamarynowana karkówka nabiera kruchości i szybciej się piecze. Dlatego warto przygotować marynatę i włożyć do niej karczek dzień wcześniej 😊
NÓŻKI Z KURCZAKA z sosem sojowym i orzechami na grill
Nóżki na grill to standard, ale marynata z miodu, sosu sojowego i orzechów włoskich jest wyjątkowa. Naprawdę warto spróbować, mięso nabiera niebiańskiego smaku ❗
BUŁKI Z PATELNI idealne do grilla
Bułki pieczone na patelni zachwycą wszystkich, którzy nie mają dostępu do piekarnika. Bez jajek, bez tłuszczu. Warto wypróbować, są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek 😊
COLESŁAW
Colesław to bardzo znana i bardzo lubiana surówka z białej kapusty z marchewką z dodatkiem majonezu. Króluje w restauracjach jako część tzw. „zestawu surówek” 😎
TZATZIKI i 7 innych prostych SOSÓW do DAŃ Z GRILLA
Tzatziki to grecki dip, który najczęściej podajemy do dań z grilla. Połączenie jogurtu z ogórkami dodaje świeżego smaku, szczególnie pieczonym ziemniakom 😊
GRILLOWANE STEKI wołowe
Przyrządzenie grillowanych steków nie jest trudne. Pierwszym stopniem do kulinarnego nieba jest jakość mięsa. Drugim – odpowiedni sposób grillowania 😊
ENDYWIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI i ziarnami
Endywia z suszonymi pomidorami, z dodatkiem podprażonych ziaren, okraszona olejem z pomidorów, to oryginalna i nieziemsko smaczna kompozycja 😊 Musisz wypróbować ❗
SZASZŁYKI Z KURCZAKA z cukinią
Szaszłyki z kurczaka z cukinią to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie na grilla. Czosnek podkreśla delikatny smak mięsa i cukinii 😊
MIELONE z grilla
Mielone z grilla to nic innego, jak mięso przygotowane jak na sznycle, tyle że podane w efektownej formie, czyniącej tą potrawa niezwykłą 🥇
Grillowana SZYNKA z sosem sojowym
Szynka z grilla w sosie sojowym to świetna alternatywa dla karkówki – zero tłuszczowych przerostów w mięsie, zero tłuszczu dodanego 💪
Kanapka z szynką i serem to już tradycja. Może jednak masz ochotę na coś innego na lunch? Czy w pracy, czy w szkole – da się zjeść drugie śniadanie z klasą!
SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
SAŁATKA ROSYJSKA vel OLIVIER
Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.
AUSZPIK – czyli galaretka z nóżek
Mięsne galaretki to hit spotkań towarzyskich, zarówno domówek, jak i większego formatu imprez. Galaretka z nóżek pojawia się też na wielkanocnym stole.
SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI
Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.
FRITTATA z brokułem i szpinakiem
Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.
SAŁATKA Z CUKINII, bobu i awokado
Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯
PANCAKES
Pancakes – puszyste, pyszne placki, z ulubionymi dodatkami, dobre na każdą okazję i o każdej porze dnia 😊 Ktoś odmówi tym słodziakom ❓❓
PASTA Z MAKRELI
Pasta z makreli to pyszny dodatek do kanapek, choć według mnie można ją wcinać solo jako wartościową „sałatkę”. U mnie w komplecie z plackami – na obiad 🎯
BANANOWE MUFFINY
Bananowe muffiny to klasyka rodzaju. Smak bananów jest ledwo wyczuwalny, za to babeczki są mięciutkie i delikatne – po prostu idealne 🎯
PASZTET z wątróbki z kurczakiem i czosnkiem
Pasztet z wątróbki, dzięki delikatności jabłka i wyraźnej nucie tymianku, smakuje wybornie, i będziesz robić go częściej niż tylko na wielkanocny stół 😊
Coś bym zjadł! Mamy coś do przegryzienia? Mały głód potrafi dotkliwie dać się we znaki i lepiej, żeby nie zdążył transformować w duży 😊 Mam na to rady!
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI
Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką
Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!
PASTA ŚLEDZIOWA
Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!
KISIEL Z JABŁKIEM I ANANASEM
Kisiel ze świeżymi owocami to mały kompromis pomiędzy łakociami, a czymś zdrowym – bo czasem przychodzi ochota na coś więcej, niż schrupanie jabłka.
SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI
Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.
FRITTATA z fetą i pomidorami
Fritatę można podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego fritata z fetą i pomidorami.
KOPERKOWY BÓB
Bób gotowany, przyprawiony pro prostu solą, pieprzem i świeżym koperkiem, smakuje sam w sobie, ale stanowi też świetny dodatek do dania głównego 😊
SAŁATKA Z CUKINII, bobu i awokado
Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯
PASTA Z MAKRELI
Pasta z makreli to pyszny dodatek do kanapek, choć według mnie można ją wcinać solo jako wartościową „sałatkę”. U mnie w komplecie z plackami – na obiad 🎯
BANANOWE MUFFINY
Bananowe muffiny to klasyka rodzaju. Smak bananów jest ledwo wyczuwalny, za to babeczki są mięciutkie i delikatne – po prostu idealne 🎯
Co tu dzisiaj zrobić na obiad??? Jak często mamy ten dylemat! A potem na stół wjeżdża pomidorowa i kotlet schabowy… Chcesz to zmienić, i to bez wysiłku?
KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?
Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!
RAMEN – rosół czy makaron?
Może ugotujemy ramen? Właściwie – dlaczego nie? Nie wszystko da się kupić w małym sklepie, ale w gotowaniu chodzi o ideę, a nie wierność przepisowi 😊
PASZTECIKI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM – czy to wyzwanie?
Krucho-drożdżowe paszteciki to super sposób na wykorzystanie resztek mięsa, ale możesz też użyć świeżego, smażąc mięso mielone, w dodatku z dowolnymi dodatkami 😊 W każdej wersji są pyszne, a część ciasta możesz wykorzystać na rogaliki z dżemem na deser ❗
ZAPIEKANKA Z WARZYW z czarnuszką
Zapiekanka – warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu 😊 Z dodatkiem czarnuszki – musisz spróbować ❗
SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
SAŁATKA ROSYJSKA vel OLIVIER
Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.
ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY – wersja wegetariańska
Śląski szałot śledziowy to nic innego jak sałatka ziemniaczana z ogórkami i jajkami na twardo, tyle że z dodatkiem śledzia, a zamiast majonezu dajemy olej.
KASZOTTO Z GRZYBAMI
Kaszotto to risotto w którym zamiast ryżu użyjemy kaszy. Każdy przepis na risotto można tak zmienić i uzyskać nowy, niespodziewanie bogaty smak ❗
SOS SŁODKO-KWAŚNY
Sos słodko-kwaśny to dodatek najlepszy do podsmażonej piersi kurczaka i ryżu. Można też podać go z indykiem, a nawet z podsmażoną wieprzowiną.
MINESTRONE (ZUPA) – baza
„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.
HERBATA IMBIROWO-CYTRUSOWA
Imbirowa herbata z dodatkiem cytrusów, a czasem goździków, to super zimowy five o’clock 😊 Osłodzona miodem zasmakuje nawet dzieciom❗
Słodycze wychodzą z mody, co wcale nie znaczy, że trzeba rezygnować z posiłków na słodko czy deserów ❣ Sprawdź, jak osłodzić sobie życie z moimi przepisami!
KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?
Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!
ROGALIKI KRUCHO – DROŻDŻOWE Z DŻEMEM
Z połowy porcji otrzymasz ok. 30-35 małych rogalików. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ich dwa razy tyle, ale ostrzegam – znikają od razu, nie ma szans na to, że „część będzie do herbatki na jutro” 😊
BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI
Każda udana baba drożdżowa, upieczona na Wielkanoc, wróży szczęście i powodzenie przez cały rok – niech się więc dzieje 😊
BABECZKI PIASKOWE (UCIERANE)
Babka ucierana stanowi doskonały dodatek do filiżanki herbaty czy kawy, a więc jest super rozwiązaniem na popołudniowy 5’o’clock ❣
KISIEL Z JABŁKIEM I ANANASEM
Kisiel ze świeżymi owocami to mały kompromis pomiędzy łakociami, a czymś zdrowym – bo czasem przychodzi ochota na coś więcej, niż schrupanie jabłka.
OSZCZĘDNE TRUFLE
Na wykonanie takich słodyczy nie potrzeba wiele czasu ani specjalnych przygotowań czy zakupów. Wykorzystujemy to, co mamy w domu.
CIASTO Z ODZYSKU
Ciasto z odzysku jest jedną z form wykorzystania resztek ciast, szczególnie po świętach. I jest bardzo łatwe do przygotowania ❗
CHAŁWA Z PISTACJAMI OLI
Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest sezam lub inne ziarna. Bardzo zdrowy i zawierający wiele witamin i minerałów. A do tego pyszny ❗
KOŁOCZ ŚLĄSKI
Kołocz śląski to słodki wypiek drożdżowy, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych. Z makiem, serem czy nadzieniem jabłkowym – zawsze przepyszny ❗
Gotowanie to sztuka? Z dobrym przepisem to dużo prostsze niż myślisz! Zapraszam Cię do kulinarnej przygody – gwarantuję przystępnie napisane przepisy!
KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?
Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI
Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką
Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!
PASTA ŚLEDZIOWA
Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!
FRITTATA z fetą i pomidorami
Fritatę można podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego fritata z fetą i pomidorami.
CHLEB Z GARNKA
Ciasto na chleb możemy przygotować wieczorem, wstawiając na noc do lodówki. Rano już po 2 godzinach można delektować się świeżutkim chlebem ❗
WĄTRÓBKA drobiowa z cebulką
Wątróbkę z cebulką albo się kocha, albo nienawidzi. Jestem pewna, że w przypadku tej drugiej opcji po prostu nigdy nie została ona odpowiednio przyrządzona❗ Delikatne, soczyste kąski to nic trudnego 😎
PANCAKES
Pancakes – puszyste, pyszne placki, z ulubionymi dodatkami, dobre na każdą okazję i o każdej porze dnia 😊 Ktoś odmówi tym słodziakom ❓❓
PASTA Z MAKRELI
Pasta z makreli to pyszny dodatek do kanapek, choć według mnie można ją wcinać solo jako wartościową „sałatkę”. U mnie w komplecie z plackami – na obiad 🎯
PASZTET z wątróbki z kurczakiem i czosnkiem
Pasztet z wątróbki, dzięki delikatności jabłka i wyraźnej nucie tymianku, smakuje wybornie, i będziesz robić go częściej niż tylko na wielkanocny stół 😊
Kocham jedzenie i kocham gotować, ale życie jest za krótkie, żeby zbyt długo stać w kuchni 😉 Jeśli się ze mną zgadzasz – wpadaj NA SZYBKO ❣
KLUSKI LENIWE – czy aby na pewno?
Nie ma chyba osoby, która na samą myśl o tych pysznościach nie ma ochoty natychmiast ich zjeść! Kluski leniwe to prosty sposób na efekt wow 😊 Pyszna wersja z twarogu, z cynamonem – wypróbuj!
KISIEL Z JABŁKIEM I ANANASEM
Kisiel ze świeżymi owocami to mały kompromis pomiędzy łakociami, a czymś zdrowym – bo czasem przychodzi ochota na coś więcej, niż schrupanie jabłka.
MINESTRONE (ZUPA) – baza
„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.
KREM Z DYNI
Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.
ZUPA KREM Z DYNIĄ
Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.
KOTLECIKI Z KASZY z jajkami
Kotleciki z kaszy to smaczna odmiana nie-mięsnego obiadu, która mięso doskonale udaje. Domownicy zawsze dają się oszukać 😁
SAŁATKA Z BROKUŁA I PAPRYKI
Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.
LECZO z cukinią
Leczo to popularne danie jednogarnkowe. Kolorowe, pyszne, zdrowe. I na dodatek bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu.
FRITTATA z brokułem i szpinakiem
Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.
FRITTATA z fetą i pomidorami
Fritatę można podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego fritata z fetą i pomidorami.
Przepisy świąteczne nie muszą być nudne 😁 Standardowa sałatka i sztuka gotowania jajek przydadzą się zawsze, ale może przyda się przepis na wypasione mięso, interesujący pasztet bez pieczenia czy szybki mazurek ❗❓
SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
SAŁATKA ROSYJSKA vel OLIVIER
Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.
SAŁATKA JARZYNOWA
Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków.
DOMOWY MAJONEZ
Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗
BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI
Każda udana baba drożdżowa, upieczona na Wielkanoc, wróży szczęście i powodzenie przez cały rok – niech się więc dzieje 😊
BABECZKI PIASKOWE (UCIERANE)
Babka ucierana stanowi doskonały dodatek do filiżanki herbaty czy kawy, a więc jest super rozwiązaniem na popołudniowy 5’o’clock ❣
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKAMI
Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀
ŚLĄSKI SZAŁOT ŚLEDZIOWY – wersja wegetariańska
Śląski szałot śledziowy to nic innego jak sałatka ziemniaczana z ogórkami i jajkami na twardo, tyle że z dodatkiem śledzia, a zamiast majonezu dajemy olej.
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU ze śliwką
Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!
PASTA ŚLEDZIOWA
Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!
ZAPIEKANKA Z WARZYW z czarnuszką
Zapiekanka – warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu 😊 Z dodatkiem czarnuszki – musisz spróbować ❗
SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
MINESTRONE (ZUPA) – baza
„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.
KREM Z DYNI
Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.
ZUPA KREM Z DYNIĄ
Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.
FRITTATA z brokułem i szpinakiem
Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.
GULASZ WARZYWNY z cukinii i pieczarek z ciecierzycą
Gulasz warzywny jest daniem jednogarnkowym, jeśli ugotujemy syty dodatek razem z warzywami. Ziemniaki, makaron, warzywa strączkowe – nadają się wszystkie!
ENDYWIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI i ziarnami
Endywia z suszonymi pomidorami, z dodatkiem podprażonych ziaren, okraszona olejem z pomidorów, to oryginalna i nieziemsko smaczna kompozycja 😊 Musisz wypróbować ❗
KOPERKOWY BÓB
Bób gotowany, przyprawiony pro prostu solą, pieprzem i świeżym koperkiem, smakuje sam w sobie, ale stanowi też świetny dodatek do dania głównego 😊
SAŁATKA Z CUKINII, bobu i awokado
Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯
ZŁOTE MLEKO, czyli pasta z kurkumy w akcji
Pasta z kurkumy i przygotowywane z niej „złote mleko” to naturalny środek nie tylko na podniesienie odporności, ale na ogólną poprawę zdrowia naszego ciała 🥇
ŻEBROCZKA z ziemniaków i kaszy
Żebroczka to tradycyjna potrawa z tartych ziemniaków, popularna szczególnie na Śląsku Cieszyńskim, gdzie często zastępowano chleb ziemniaczanymi plackami 😊
SCHAB PO BESKIDZKU w kapuście
Schab po beskidzku zapiekamy w kapuście kiszonej, podduszonej wcześniej w sosie, który wytworzy się podczas podsmażenia mięsa. Z dodatkiem papryki i śmietany – niebo w gębie 🥇
PARZYBRODA
Parzybroda to bardzo szybka i prosta zupa z kapusty i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i przyprawy, która robi niebo w gębie 😎
KOŁOCZ ŚLĄSKI
Kołocz śląski to słodki wypiek drożdżowy, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych. Z makiem, serem czy nadzieniem jabłkowym – zawsze przepyszny ❗
GROCHÓWKA po częstochowsku
Grochówka to zupa z kategorii: kocham lub nienawidzę. Z podsmażonymi ziemniakami, kiełbasą, pachnąca majerankiem i czosnkiem to strzał w dziesiątkę 🎯
KARMINADLE, czyli kotlety z mięsa mielonego
Karminadle to śląska nazwa kotletów z mięsa mielonego. Czym się różni od innych ❓ Z rodzinnego domu pamiętam je jako duże, owalne i płaskie kotlety. A Ty ❓
KAPUSTA ZAPRAŻONA mąką
Kapusta to uniwersalny dodatek do wielu dań głównych. Z ziemniakami może sama stać się daniem głównym 😊 Z dodatkiem kolendry – niebo w gębie ❗
GARNUSZEK GÓRNICZY
Garnuszek górniczy to mięso zapieczone na warstwie ziemniaków, przykryte fasolką szparagową i ogórkami kiszonymi, w pysznym, zawiesistym sosie. Niestety, wymaga nieco poświęcenia 😉
POLEŚNIKI, czyli nietypowe placki ziemniaczane
Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty. Tym razem wersja z dodatkiem kwaśnej śmietany i bryndzy – bardzo wytrawna i bardzo pyszna ❗
KUBUSZ vel KUBUŚ – na słodko
Kubuś to wyśmienita zapiekanka, która całkiem udanie udaje… ciasto! Jeśli chodzi za Tobą słodkie – zrób ją na obiad 😊 Z jabłkami i słodką śmietanką – niebo w gębie ❗
RAMEN – rosół czy makaron?
Może ugotujemy ramen? Właściwie – dlaczego nie? Nie wszystko da się kupić w małym sklepie, ale w gotowaniu chodzi o ideę, a nie wierność przepisowi 😊
MINESTRONE (ZUPA) – baza
„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.
KREM Z DYNI
Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.
ZUPA KREM Z DYNIĄ
Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.
KRUPNIK tradycyjny
Krupnik to jedna z tradycyjnych zup polskich. Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, zupa krupnik stanowi kompletne danie obiadowe – syte i smaczne ❗
ZUPA WĘGIERSKA Z RYBĄ
Ta wersja zupy ma delikatny, warzywny smak, i jest chętnie zjadana nawet przez tych, co za rybą – a tym bardziej zupą rybną – nie przepadają 😎
ZUPA JARZYNOWA z mięsem
Zupa jarzynowa to danie, które możemy wykonać o każdej porze roku. Z kawałkami mięsa, z dodatkiem ziemniaków, zupa stanowi kompletne danie obiadowe ❗
ZUPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ
Zupa pomidorowa z papryką z tradycyjną zupą pomidorową ma tyle wspólnego, że dodajemy sporo przecieru, ale to podsmażana papryka gra pierwsze skrzypce ❗
PIKANTNA ZUPA JARZYNOWA Z CURRY
Zupa jarzynowa z curry z ostrą papryką – tego było mi trzeba w zimny, majowy dzień 😊 Kolor, zapach, smak – tego dnia zupa spełniła wszystkie moje oczekiwania ❗
PARZYBRODA
Parzybroda to bardzo szybka i prosta zupa z kapusty i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i przyprawy, która robi niebo w gębie 😎