DOMOWY MAKARON
Po co robić domowy makaron, jeśli w sklepach taki duży wybór? No cóż, raz warto spróbować! Są tacy, co twierdzą, że już więcej sklepowego nie użyli 😉 Sprawdź i Ty ❗
Do dania głównego zwykle potrzebujemy coś na dodatek. Do sałatek, jeśli występują w głównej roli, również często wybieramy jakieś pieczywo. Dodatki są bardzo ważne 😎
Po co robić domowy makaron, jeśli w sklepach taki duży wybór? No cóż, raz warto spróbować! Są tacy, co twierdzą, że już więcej sklepowego nie użyli 😉 Sprawdź i Ty ❗
Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków.
Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗
Kaszotto to risotto w którym zamiast ryżu użyjemy kaszy. Każdy przepis na risotto można tak zmienić i uzyskać nowy, niespodziewanie bogaty smak ❗
Krem z chrzanu połączonego ze śmietaną lub jogurtem jest świetnym dodatkiem do jajek, galaret, wędlin, a także mięsa pieczonego, szczególnie wieprzowego.
Surówka z kapusty kiszonej jest uniwersalnym dodatkiem do dań z mięsnych i bezmięsnych, a do tego jest bardzo, bardzo zdrowa ❗
Gotowanie ryżu na sypko to nic trudnego, potrzeba na to po prostu zarezerwować trochę czasu, żeby ryż zdążył „dojść”. I nie trzeba go pilnować ❗
Sałatka z brokuła i papryki pasuje zarówno do dań z mięsa, jak i bezmięsnych. Prosta do przygotowania, niezwykle smaczna.
Oryginalnie chlebek naan piecze się wyłącznie z białej mąki. Próbowałam mieszania mąki pszennej z innymi w różnych proporcjach, i za każdym razem są pyszne.
Chlebek naan to po prostu płaskie bułeczki lub placki, jak kto woli. Tym bardziej te pieczone na proszku do pieczenia. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu.
Jabłka smażone na klarowanym maśle są pysznym dodatkiem do mięs. Wykończenie ich pieprzem równoważy słodycz owoców, jednocześnie ją podkreślając.
Biała kapusta na maśle to bardzo prosta potrawa, pyszna sama w sobie. Dla większej sytości można ją wymieszać na przykład ugotowanym makaronem.
Pieczone ziemniaki są genialne jako dodatek do mięsa i dań warzywnych, a podane solo z jogurtowym sosem czy maślanką wystąpią jako pyszne danie główne 😊
Cukinia pieczona z serem to danie pyszne samo w sobie – doskonałe zarówno jako dodatek (np. do jajek sadzonych), jak i solo, jako letnie daniem obiadowe.
Ten przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest wielokrotnie sprawdzony i polecany do wszelkiego rodzaju mięs i bezmięsnych kotlecików 😊
Ciasto na chleb możemy przygotować wieczorem, wstawiając na noc do lodówki. Rano już po 2 godzinach można delektować się świeżutkim chlebem ❗
Bułki pieczone na patelni zachwycą wszystkich, którzy nie mają dostępu do piekarnika. Bez jajek, bez tłuszczu. Warto wypróbować, są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i sałatek 😊
Colesław to bardzo znana i bardzo lubiana surówka z białej kapusty z marchewką z dodatkiem majonezu. Króluje w restauracjach jako część tzw. „zestawu surówek” 😎
Sałatka z kapusty pekińskiej jest niezwykle prosta, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Tą sałatkę warto traktować jako bazę do tworzenia nowych wariantów 😊
Przygotowanie ziołowych knedli jest tak proste, jak cały przepis. Dzięki dodatkowi zimnego masła i roztarciu go bez użycia rąk są delikatne i kruche ❗
Pomidory z jogurtem, śmietaną, serkiem wiejskim – każda wersja podania tych warzyw (owoców ❓❓) jest pyszna i ekspresowa. Pasuje do wszystkiego ❗
Któż nie zna pure ziemniaczanego! Najulubieńsza forma wszystkich dzieci, a i dorośli za nim przepadają. Tylko to masło i śmietana… A gdyby tak inaczej ❓
Kapusta to uniwersalny dodatek do wielu dań głównych. Z ziemniakami może sama stać się daniem głównym 😊 Z dodatkiem kolendry – niebo w gębie ❗
Endywia z suszonymi pomidorami, z dodatkiem podprażonych ziaren, okraszona olejem z pomidorów, to oryginalna i nieziemsko smaczna kompozycja 😊 Musisz wypróbować ❗
Modro kapusta to gotowana czerwona kapusta na sposób śląski, z obowiązkowym boczkiem i odrobiną octu, który sprawia, że fioletowa kapusta staje się bardziej niebieska – stąd jej nazwa 😊
Sos koperkowy jest uniwersalnym dodatkiem do jajek, ryb i mięsa. Czy ze świeżego koperku, czy z mrożonego, zawsze smakuje i robi się go ekspresowo ❗
Sos pieczarkowy to uzupełnienie wielu dań, zarówno mięs, jak i wszelkich klusek, makaronów, kaszy, ryżu. Zawiesisty i aromatyczny, po prostu doskonały ❗
Brokuły w sosie jogurtowym to bardzo prosty, szybki do przygotowania i przede wszystkim pyszny dodatek do dań obiadowych 😊
Surówka z kiszonej kapusty może mieć wiele twarzy. Tym razem propozycja nieco słodsza lub dużo bardziej słodka – zależy, co do niej dodasz.
Gotowane szparagi to bardzo smaczny, ale wyjątkowo sezonowy dodatek do wszelkich dań głównych, ale może też stanowić bazę spaghetti, risotto czy tarty 🥇
Marchewka, całkiem niesłusznie, zredukowana jest w kuchni do składnika zup, gulaszów czy sałatki. Tymczasem może stać się super dodatkiem do dania głównego ❗
Zapiekanka z ziemniaków z cukinią i serem to dziecinnie proste, pyszne danie lub dodatek, do przygotowania w mniej niż godzinę. A naprawdę warto ❗
Bób gotowany, przyprawiony pro prostu solą, pieprzem i świeżym koperkiem, smakuje sam w sobie, ale stanowi też świetny dodatek do dania głównego 😊
Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯
Cukinia bobem i pomidorkami to danie tak proste i szybkie, że aż niewiarygodne, jak smaczne. Mało pracy – baaardzo dużo efektu 😊
Sos holenderski – gęsty, kremowy i bardzo cytrynowy – jest po prostu przepyszny 🥇 Do warzyw, ryby, jajek i delikatnego mięsa 🎯
Placki z cukinii to wersja wytrawnych racuchów – prostych w przygotowaniu, dobrych zarówno jako danie obiadowe, jak i na przekąskę 🎯
Frytki z batatów pasują do każdego pieczonego czy smażonego mięsa, mimo że są słodkie. Jako dodatek do surówki będą też daniem wege 😊
Surówka z buraków z dodatkiem tartej marchewki i selera, doprawiona jogurtem i majonezem tworzy wyśmienitą, smaczną kompozycję 😊
Czerwona kapusta z gruszkami, z dodatkiem rodzynek i cynamonu tworzy fantastyczną kompozycję, która podkreślona masłem i pieprzem smakuje wybornie 🥇
Placki ziemniaczane to pyszne danie, na które warto się skusić 😊 Co prawda smażenie na tłuszczu nie dodaje im zdrowia, ale mają mnóstwo innych zalet ❗
Soczewica z papryką i granatem jest pyszna, zdrowa, i można ją podawać na wiele sposobów i o różnych porach dnia – takie dania lubimy najbardziej 😊
Surówka z kapusty kiszonej z żurawiną jest banalnie prosta i ekspresowa w wykonaniu, a w rezultacie niesamowicie pyszna – robi wrażenie 😍
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem – nawet jeśli to połączenie Was nie przekonuje, warto wypróbować ten prosty przepis, sami się przekonajcie 🤩
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym, przełamanym słodkością jabłka i marchewki, to surówka tak idealna, jak znany wszystkim colesław 😊
Kasza pęczak ze szpinakiem to baza do dalszego fantazjowania na temat obiadu 😊 Co do tego podamy, zależy od nastroju i apetytu 😊
Bułki serowe są idealnym dodatkiem do zup lub sałatek ze wszelkich składników. Pasują absolutnie do wszystkiego 😊
Winegret musztardowo-miodowy to doskonały dodatek do sałaty, szczególnie lodowej, z której świeżym, chrupkim smakiem świetnie się komponuje 🎯
Pasta z twarogu, z jajkiem, musztardą, jogurtem i szczypiorkiem smakuje o niebo lepiej, niż kupny twarożek do smarowania, a wiesz, co jesz ❗
Kopytka z twarogu i fasoli to zaskakująco pyszna wersja ulubionych kluseczek, w której ziemniaki zastępujemy fasolą – i nadal jest pysznie, a jak zdrowo ❗
Naleśniki z kaszy gryczanej bardzo łatwo przygotować i wbrew pozorom nic im nie brakuje! Pełne smaku w ogóle nie ustępują tym standardowym, choć oczywiście są całkiem inne 😊
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to delikatna wersja, a dodając do niej żurawinę lub suszoną miechunkę i orzechy mamy pyszne danie na II śniadanie 😊
Surówka z kiszonych ogórków i jabłek jest jedną z moich ukochanych, ma wyjątkowo bogaty smak i pasuje absolutnie do wszystkiego 😍
Ta surówka z kapusty pekińskiej jest dla mnie nie lada odkryciem: dodatek maku do kapusty pekińskiej? Ależ tak! Jeszcze trochę bakali i można zajadać 🥇
Buraczki zasmażane masłem – tak proste, że trudno uwierzyć, jak fantastycznie smakują! Mniej znaczy więcej – w tym przypadku to się sprawdza na 💯 %
Złota kapusta PRAWIE według przepisu Agnieszki Maciąg jest pyszna, delikatna, kremowa (długo gotowana) i nadaje się jako dodatek lub samodzielne danie ❗
Ogórki małosolne lubią chyba wszyscy, a sezon ogórkowy mamy już w pełni, warto więc wypróbować przepis na naprawdę ekspresowe i pyszne 💪
Duszona kalarepa to smaczny dodatek do mięs, ziemniaków, a nawet jajek czy grillowango sera – z mnóstwem koperku i na prawdziwym maśle 🏆
Surówka z kapusty pekińskiej to świetny wybór na każda okazję – zarówno do obiadu, jak i do tzw. zimnej płyty czy po prostu na lekką kolację. Ta kombinacja – z drobniutko pokrojonym selerem naciowym i słodkimi czerwonymi winogronami, doprawiona pestkami dyni – jest naprawdę wyśmienita w smaku 😊
Kapusta pekińska duszona na maśle, z żurawiną i koperkiem, zaskakuje delikatnością i smakiem; z białej kapusty nie uzyskamy tego samego efektu ❗
Sałatka z ogórków, kiwi i sera feta, wzbogacona sezamem, to świetne połączenie słodko-kwaśno-pikantne na lunch, obiad i do grilla 🥇
Ziemniaczane ptysie, czyli dauphine lub ziemniaki dofinki to pyszny dodatek do dań, który wymaga sporo pracy i smażenia, ale jest tego wart 👍
Sałatka z bobu i papryki, z porządną doza siekanego świeżego koperku, to danie całkiem samodzielne, jednak świetnie sprawdza się jako dodatek 🎯
Foccacia to pyszny chlebek, a właściwie smakowo bardziej bułka, która jest genialnym dodatkiem do dań z grilla czy sałatek, ale solo też smakuje nieziemsko 😊
Sałata lodowa z pomidorami to bardzo prosty dodatek do wszelkich dań, ale uzupełniona o lekko słodkawy ser i zdrowe ziarna jest niezwykle wartościowa 😊
Pure ziemniaczane lubią chyba wszyscy, choć mało kto wie, że to oryginalne powinno być doprawione gałką muszkatołową 😊
Biała kapusta z jabłkiem do prosta, szybka „sałatka”, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs, ale też do kiełbas z grilla 😊
Sałata lodowa smakuje z wieloma dodatkami, a z wszelkiego rodzaju serami komponuje się wprost wyśmienicie 😊 Jej chrupkość kontrastuje z miękkimi składnikami 🎯
Seler pieczony smakuje nieco orzechowo, choć smak słodkiej papryki dominuje, przez co plastry selera nabierają wyrazistości 💪
Sałata lodowa lubi praktycznie wszystkie dodatki – tym razem to mnóstwo dobrego szpinaku oraz aromatyczne i soczyste jabłko z selerem naciowym 👍
Frytki ze selera pieczone w piekarniku polecają się nie tylko do obiadu, ale tez jako przekąska, a nawet składnik lunchboxa do pracy czy szkoły 🎯
Sałata lodowa z musztardowym jogurtem jest świetnym dodatkiem do wszystkich dań z mięs, ale też dań bezmięsnych – po prostu ideał 😊
Chlebek mocno rozmarynowy, z nadzieniem z tapenady, suszonych pomidorów z oleju i aromatycznego i kremowego sera pleśniowego, to po prostu rewelacja ❗
Surówka z kiszonej kapusty ze świeżą czerwoną papryką to ekstra dodatek do wszelkich dań mięsnych i wegetariańskich, i nawet solo smakuje pysznie 🥇
Surówek z kapusty kiszonej nigdy dość! Kolejna wersja słodyczy nabiera od pokaźnej porcji marchewki, a ostrości i mocy – od czerwonej cebuli 💪
Placki z dyni na wytrawnie, grubo tarte, doprawione imbirem lub z dodatkiem świeżej zielonej cebulki, to prostota, ale też rewelacja 🎯
Sałatka z kalafiora i jajek, doprawiona koperkiem, z pysznym gęstym jogurtem i majonezem nadającym smaku, to świetna propozycja o każdej porze dnia 💪
Kasza z soczewicą może być lunchem do pracy, dodatkiem do mięsnego obiadu lub lekka kolacją z warzywami – zawsze smakuje wybornie 😊
Surówka z białej rzodkwi – delikatniejszej, acz większej siostry rzodkiewek – ze słodką marchewka i jabłkiem tworzy pyszną kombinację 🎯
Sałatka z selera marynowanego oraz jabłka, podkręcona smakiem chrzanu – jedliście już takie połączenie? Jeśli nie, trzeba naprawić to niedopatrzenie 😊