domowy makaron jajeczny

DOMOWY MAKARON

Po co robić domowy makaron, jeśli w sklepach taki duży wybór? No cóż, raz warto spróbować! Są tacy, co twierdzą, że już więcej sklepowego nie użyli 😉 Sprawdź i Ty ❗

domowy majonez

DOMOWY MAJONEZ

Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗

kaszotto z grzybami i cebulą

KASZOTTO Z GRZYBAMI

Kaszotto to risotto w którym zamiast ryżu użyjemy kaszy. Każdy przepis na risotto można tak zmienić i uzyskać nowy, niespodziewanie bogaty smak ❗

ryż na sypko

RYŻ NA SYPKO

Gotowanie ryżu na sypko to nic trudnego, potrzeba na to po prostu zarezerwować trochę czasu, żeby ryż zdążył „dojść”. I nie trzeba go pilnować ❗

chlebek naan na drożdżach

CHLEBEK NAAN

Oryginalnie chlebek naan piecze się wyłącznie z białej mąki. Próbowałam mieszania mąki pszennej z innymi w różnych proporcjach, i za każdym razem są pyszne.

chlebek naan na proszku do pieczenia

CHLEBEK NAAN bez drożdży

Chlebek naan to po prostu płaskie bułeczki lub placki, jak kto woli. Tym bardziej te pieczone na proszku do pieczenia. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu.

jabłka smażone do mięs

SMAŻONE JABŁKA

Jabłka smażone na klarowanym maśle są pysznym dodatkiem do mięs. Wykończenie ich pieprzem równoważy słodycz owoców, jednocześnie ją podkreślając.

pieczone ziemniaki

PIECZONE ZIEMNIAKI

Pieczone ziemniaki są genialne jako dodatek do mięsa i dań warzywnych, a podane solo z jogurtowym sosem czy maślanką wystąpią jako pyszne danie główne 😊

chleb pszenny pieczony w garnku

CHLEB Z GARNKA

Ciasto na chleb możemy przygotować wieczorem, wstawiając na noc do lodówki. Rano już po 2 godzinach można delektować się świeżutkim chlebem ❗

surówka z białej kapusty colesław

COLESŁAW

Colesław to bardzo znana i bardzo lubiana surówka z białej kapusty z marchewką z dodatkiem majonezu. Króluje w restauracjach jako część tzw. „zestawu surówek” 😎

knedle ziołowe do gulaszu i zupy

KNEDLE ZIOŁOWE

Przygotowanie ziołowych knedli jest tak proste, jak cały przepis. Dzięki dodatkowi zimnego masła i roztarciu go bez użycia rąk są delikatne i kruche ❗

PURE vege

Któż nie zna pure ziemniaczanego! Najulubieńsza forma wszystkich dzieci, a i dorośli za nim przepadają. Tylko to masło i śmietana… A gdyby tak inaczej ❓

modro kapusta czerwona kapusta gotowana

MODRO KAPUSTA

Modro kapusta to gotowana czerwona kapusta na sposób śląski, z obowiązkowym boczkiem i odrobiną octu, który sprawia, że fioletowa kapusta staje się bardziej niebieska – stąd jej nazwa 😊

sos koperkowy na zasmażce

SOS KOPERKOWY

Sos koperkowy jest uniwersalnym dodatkiem do jajek, ryb i mięsa. Czy ze świeżego koperku, czy z mrożonego, zawsze smakuje i robi się go ekspresowo ❗

gotowane szparagi

GOTOWANE SZPARAGI

Gotowane szparagi to bardzo smaczny, ale wyjątkowo sezonowy dodatek do wszelkich dań głównych, ale może też stanowić bazę spaghetti, risotto czy tarty 🥇

marchewki pieczone z tymiankiem i miodem

MARCHEWKA pieczona z tymiankiem

Marchewka, całkiem niesłusznie, zredukowana jest w kuchni do składnika zup, gulaszów czy sałatki. Tymczasem może stać się super dodatkiem do dania głównego ❗

sos holenderski do warzyw, ryb, jajek i delikatnego mięsa

SOS HOLENDERSKI

Sos holenderski – gęsty, kremowy i bardzo cytrynowy – jest po prostu przepyszny 🥇 Do warzyw, ryby, jajek i delikatnego mięsa 🎯

placki z cukinii

PLACKI Z CUKINII

Placki z cukinii to wersja wytrawnych racuchów – prostych w przygotowaniu, dobrych zarówno jako danie obiadowe, jak i na przekąskę 🎯

frytki z babatów

FRYTKI Z BATATÓW

Frytki z batatów pasują do każdego pieczonego czy smażonego mięsa, mimo że są słodkie. Jako dodatek do surówki będą też daniem wege 😊