SAŁATKA ZIEMNIACZANA – ŚWIĄTECZNA TRADYCJA
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
Przepisy świąteczne nie muszą być nudne 😁 Standardowa sałatka i sztuka gotowania jajek przydadzą się zawsze, ale może przyda się przepis na wypasione mięso, interesujący pasztet bez pieczenia czy szybki mazurek ❗❓
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
Sałatka rosyjska to nic innego jak wersja naszej tradycyjnej sałatki ziemniaczano-jarzynowej, tyle że z dodatkiem mięsa lub wędliny.
Sałatka jarzynowa to odmiana tradycyjnej sałatki, goszczącej na polskich stołach przy różnych „okazjach”. Jest lżejsza, bo nie zawiera ziemniaków.
Do zrobienia domowego majonezu wystarczy jajko (lub samo żółtko, także same białko) i olej (praktycznie każdy, również oliwa z oliwek). To naprawdę proste ❗
Każda udana baba drożdżowa, upieczona na Wielkanoc, wróży szczęście i powodzenie przez cały rok – niech się więc dzieje 😊
Babka ucierana stanowi doskonały dodatek do filiżanki herbaty czy kawy, a więc jest super rozwiązaniem na popołudniowy 5’o’clock ❣
Śledzie z cebulką w śmietanie to trochę już nudny standard, mam więc propozycję: dodajmy jabłko! Naprawdę warto spróbować 😀
Śląski szałot śledziowy to nic innego jak sałatka ziemniaczana z ogórkami i jajkami na twardo, tyle że z dodatkiem śledzia, a zamiast majonezu dajemy olej.
Dzięki dodatkowi śliwek sałatka zyskuje dodatkową słodycz. Można ją przechowywac nawet do kilu dni i tylko zyskuje na smaku. Nie wierz na słowo – spróbuj!
Ta wersja podania śledzia odpowiada mi najbardziej, być może dlatego, że pozostałe składniki przejmują kontrolę nad smakiem pasty; pyszna na grzankach!
Mięsne galaretki to hit spotkań towarzyskich, zarówno domówek, jak i większego formatu imprez. Galaretka z nóżek pojawia się też na wielkanocnym stole.
Krem z chrzanu połączonego ze śmietaną lub jogurtem jest świetnym dodatkiem do jajek, galaret, wędlin, a także mięsa pieczonego, szczególnie wieprzowego.
Mięso pieczone wg tego przepisu jest pyszne. Przepis jest bardzo prosty, a efekt fantastyczny ❗ Jedyne co trzeba to… poczekać. Mięso potrzebuje 2 dni macerowania w mieszance soli i czosnku.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym to delikatne kąski mięsa w przepysznym, aromatycznym sosie, które warto przygotować, bo wcale nie jest to trudne 😉
Wołowina z młodą cebulką i anchois to wariacja na temat gulaszu wołowego, inspirowana przepisem z książki sygnowanej przez Le Cordon Bleu 🥇
Biała kiełbasa o miodowo-tymiankowym smaku, pieczona z dodatkiem sporej ilości cebuli, zaspokoi najwybredniejsze gusta kulinarne 🥇
Rolada z indyka faszerowana suszonymi owocami jest pyszna, bo mięso nabiera smaku od farszu, a dodatkowo od sosu, a którym jest pieczone 🤩
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszne, delikatne mięso w zawiesistym, bogatym w smak sosie, proste i szybkie w wykonaniu 🥇
Sernik wiedeński bez cukru (no.. prawie) to świetny pomysł na świąteczne ciasto, sprawdzi się też na każdym spotkaniu towarzyskim 💯
Zakwas na żurek (czy też biały barszcz) jest bardzo prosty w przygotowaniu, potrzebuje jednak kilka dni, żeby dojrzeć, czyli skwaśnieć 😊
Mazurek migdałowy, a właściwie migdałowo-czekoladowy, może być ciastem świątecznym, ale równie dobrze przekąską do popołudniowej kawy 😊
Pasztet z wątróbki, dzięki delikatności jabłka i wyraźnej nucie tymianku, smakuje wybornie, i będziesz robić go częściej niż tylko na wielkanocny stół 😊
Pasztet z wątróbki, dzięki delikatności jabłka i wyraźnej nucie tymianku, smakuje wybornie, i będziesz robić go częściej niż tylko na wielkanocny stół 😊
Babka biszkoptowa to najprostsza z możliwych, prawdziwa babka na świąteczny stół – i nie tylko. Dodatkami zrobisz z niej za każdym razem coś innego 🥇
Snikers to ciasto łączące smak czekolady, solonych orzeszków i słodkiego kajmaku. To zestawienie, jak popularny pierwowzór, czyli batonik, po prostu zniewala 🎯
Biały barszcz z solidnym dodatkiem chrzanu może być przygotowana na bazie przeróżnych składników, dlatego za każdym razem będzie nieco inaczej smakować 😊
Pasztet z resztek pieczonej czy gotowanej wieprzowiny, z wykorzystaniem jarzyn z rosołu, to świetna opcja na śniadanie, i nie marnujemy jedzenia 👍
Zupa krewetkowa sprawdzi się, kiedy trzeba przygotować coś pysznego, ale szybko: mrożone krewetki, mleczko kokosowe i cukinia wystarczą 💪