ZAPIEKANKA Z WARZYW z czarnuszką
Zapiekanka – warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu 😊 Z dodatkiem czarnuszki – musisz spróbować ❗
Zapiekanka – warzywa podane w tej formie to dobro w każdej postaci, warto ją włączyć do jadłospisu 😊 Z dodatkiem czarnuszki – musisz spróbować ❗
Sałatka jarzynowo-ziemniaczana lub jarzynowa to standard na polskich stołach w święta i na różnych uroczystościach. W zasadzie dlaczego tylko „od święta” ❓❓❓
„Minestrone” znaczy po włosku po prostu… zupa ❗ Najpopularniejsza zupa jarzynowa w wielu rejonach Włoch. Pyszna i bogata w witaminy. Zupa – kameleon.
Zupa-krem z dyni, zmiksowana i podawana z grzankami, wygląda jak danie podane w restauracji ❗ Z dodatkiem mleczka kokosowego jest także wykwintna w smaku.
Zupa krem z dynią, z jarzyn i ziemniaków, z dodatkiem ciecierzycy – to sycąca wersja zupy. Zasmakuje każdemu, kto lubi warzywa, z dodatkami, jak i bez.
Fritata z brokułem i szpinakiem pasuje bardziej na danie główne, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek”.
Gulasz warzywny jest daniem jednogarnkowym, jeśli ugotujemy syty dodatek razem z warzywami. Ziemniaki, makaron, warzywa strączkowe – nadają się wszystkie!
Endywia z suszonymi pomidorami, z dodatkiem podprażonych ziaren, okraszona olejem z pomidorów, to oryginalna i nieziemsko smaczna kompozycja 😊 Musisz wypróbować ❗
Bób gotowany, przyprawiony pro prostu solą, pieprzem i świeżym koperkiem, smakuje sam w sobie, ale stanowi też świetny dodatek do dania głównego 😊
Sałatka z cukinii, bobu, awokado i kiełków to zielona i pyszna bomba witaminowa ❗ Nie licząc gotowania i obierania bobu, jest naprawdę ekspresowa 🎯
Cukinia bobem i pomidorkami to danie tak proste i szybkie, że aż niewiarygodne, jak smaczne. Mało pracy – baaardzo dużo efektu 😊
Placki ziemniaczane to pyszne danie, na które warto się skusić 😊 Co prawda smażenie na tłuszczu nie dodaje im zdrowia, ale mają mnóstwo innych zalet ❗
Soczewica z papryką i granatem jest pyszna, zdrowa, i można ją podawać na wiele sposobów i o różnych porach dnia – takie dania lubimy najbardziej 😊
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym, przełamanym słodkością jabłka i marchewki, to surówka tak idealna, jak znany wszystkim colesław 😊
Kasza pęczak ze szpinakiem to baza do dalszego fantazjowania na temat obiadu 😊 Co do tego podamy, zależy od nastroju i apetytu 😊
Makaron z ciecierzycy, przygotowany z warzywami i delikatną nutą pomidorowo-ziołową to świetny zamiennik standardowego makaronu pszenicznego 💪
Bigos warzywny z białej kapusty, z dodatkiem – oczywiste – pomidorów oraz – nieoczywiste – białej fasoli ugotowanej wcześniej – po prostu pycha 😊
Winegret musztardowo-miodowy to doskonały dodatek do sałaty, szczególnie lodowej, z której świeżym, chrupkim smakiem świetnie się komponuje 🎯
Kotlety z fasoli są zaprawdę pyszne i nawet domownicy normalnie kręcący nosem na dania z fasoli będą je zajadać z apetytem 😊
Pasta warzywna do zup, zamiast kostki bulionowej czy każdorazowego przygotowywania jarzyn, żeby ugotować bulion, to świetny pomocnik w gotowaniu obiadów 🥇
Curry z kalafiora jest potrawą jednogarnkową, bogatą w zdrowe składniki i pyszną; warto korzystać z „opcji” przepisu, komponując coraz to nowe dania 💪
Farsz ruski do naleśników czy pierogów – twaróg, ziemniaki, cebula – bo prostota zawsze smakuje najlepiej 💪 A naleśniki z kaszy gryczanej, obsmażone na maśle – po prostu rewelacja ❗
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to delikatna wersja, a dodając do niej żurawinę lub suszoną miechunkę i orzechy mamy pyszne danie na II śniadanie 😊
Surówka z kiszonych ogórków i jabłek jest jedną z moich ukochanych, ma wyjątkowo bogaty smak i pasuje absolutnie do wszystkiego 😍
Ta surówka z kapusty pekińskiej jest dla mnie nie lada odkryciem: dodatek maku do kapusty pekińskiej? Ależ tak! Jeszcze trochę bakali i można zajadać 🥇
Krupnik jaglany z cukinią to wegetariańska, a nawet wegańska wersja naszej ulubionej zupy, z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej zamiast jęczmiennej 😊
Placki ziemniaczane śmietanowe, czyli z dodatkiem śmietany (lub dobrego jogurtu) do ciasta, są delikatne w strukturze i wyborne w smaku 🥇
Buraczki zasmażane masłem – tak proste, że trudno uwierzyć, jak fantastycznie smakują! Mniej znaczy więcej – w tym przypadku to się sprawdza na 💯 %
Makaron z fasolką i boczniakami to prostota wykonania i poezja smaku – pełnowartościowe danie z bardzo prostych składników 👍
Złota kapusta PRAWIE według przepisu Agnieszki Maciąg jest pyszna, delikatna, kremowa (długo gotowana) i nadaje się jako dodatek lub samodzielne danie ❗
Barszcz ukraiński z kiszonymi burakami i pysznym czosnkowym zakwasem to szybka wersja bogatej w smaki i wartości odżywcze zupy 😊
Kalafior zapiekany z wędzonym tofu, pod pierzynką z aromatycznego sera, to super danie bez mięsa, jednak zamiana na bekon świetnie się sprawdza 💪
Ogórki małosolne lubią chyba wszyscy, a sezon ogórkowy mamy już w pełni, warto więc wypróbować przepis na naprawdę ekspresowe i pyszne 💪
Duszona kalarepa to smaczny dodatek do mięs, ziemniaków, a nawet jajek czy grillowango sera – z mnóstwem koperku i na prawdziwym maśle 🏆
Zupa-krem z cukinii to banalnie prosta i szybka zupa, którą można uzupełnić dowolnymi dodatkami, a bez nich stanowi danie spełniające warunki postu warzywnego 💪
Zupę z kalafiora z dodatkiem tahini przygotujesz bardzo szybko, tym bardziej, kiedy trzymasz w lodówce pastę z warzyw i pastę z sezamu – a naprawdę warto 🥇
Chrupiące warzywa w sosie słodko-kwaśnym, podane z ryżem na sypko czy pieczywem, zawsze będą smakować wybornie, a ile w nich zdrowia 🥇
Surówka z kapusty pekińskiej to świetny wybór na każda okazję – zarówno do obiadu, jak i do tzw. zimnej płyty czy po prostu na lekką kolację. Ta kombinacja – z drobniutko pokrojonym selerem naciowym i słodkimi czerwonymi winogronami, doprawiona pestkami dyni – jest naprawdę wyśmienita w smaku 😊
Zupa krem z białych warzyw, czyli z cebuli, pietruszki i selera, jest delikatna w smaku, a dodatek serka halloumi i koperku tylko to podkreśla 💪
Ryż ze smażonym jajkiem, z brokułem i pysznymi, smażonymi kiełkami, jest apetycznie chrupiący i naprawdę prosty do wykonania, a jak smakuje ❗
Kapusta pekińska duszona na maśle, z żurawiną i koperkiem, zaskakuje delikatnością i smakiem; z białej kapusty nie uzyskamy tego samego efektu ❗
Kolejna zupa pomidorowa – prosta, a jednocześnie pyszna i aksamitna dzięki pieczonej papryce. Sezon pomidorowy w pełni, warto to wykorzystać 😎
Potrawka z pieczarek i quinoa w towarzystwie pomidorów to pyszne, zdrowe i syte danie, które nie wymaga specjalnych starań, a robi wrażenie 👌
Sałatka z ogórków, kiwi i sera feta, wzbogacona sezamem, to świetne połączenie słodko-kwaśno-pikantne na lunch, obiad i do grilla 🥇
Zupa z cukinii i kalafiora, z dodatkiem porów i doprawiona kurkumą przyjemnie rozgrzewa, a przygotowana bez tłuszczu i dodatków stanowi super postną opcję 👌
Zupa ogórkowa może mieć wiele twarzy, a taka, którą przygotujemy błyskawicznie – to dopiero jest gratka! W dodatku nic nie tracąc na walorach smakowych 😊
Ziemniaczane ptysie, czyli dauphine lub ziemniaki dofinki to pyszny dodatek do dań, który wymaga sporo pracy i smażenia, ale jest tego wart 👍
Zupa z cukinii i fasolki szparagowej, z dodatkiem słodkiej marchewki i mleczka kokosowego, doprawiona pikantnie chili, imbirem i czosnkiem – po prostu fantastyczna 🥇
Sałatka z bobu i papryki, z porządną doza siekanego świeżego koperku, to danie całkiem samodzielne, jednak świetnie sprawdza się jako dodatek 🎯
Foccacia to pyszny chlebek, a właściwie smakowo bardziej bułka, która jest genialnym dodatkiem do dań z grilla czy sałatek, ale solo też smakuje nieziemsko 😊
Sałata lodowa z pomidorami to bardzo prosty dodatek do wszelkich dań, ale uzupełniona o lekko słodkawy ser i zdrowe ziarna jest niezwykle wartościowa 😊
Zupa z kalarepy może mieć wiele twarzy, ale najprostsze jest najlepsze! Aromatyczny koperek i mięciutkie kluseczki dopełniają całości idealnie 👌
Zapiekanka makaronowa nie jedno ma imię, ta ze szpinakiem w pysznym sosie beszamelowym i pod grubą kołderką sera to po prostu delicje 🥇
Pure ziemniaczane lubią chyba wszyscy, choć mało kto wie, że to oryginalne powinno być doprawione gałką muszkatołową 😊
Biała kapusta z jabłkiem do prosta, szybka „sałatka”, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs, ale też do kiełbas z grilla 😊
Zupa z kalarepy nie wymaga wiele pracy i naprawdę jest prosta i lekka, ale z dodatkiem podsmażanego serka halloumi nabiera wyjątkowego smaku 😊
Sałata lodowa smakuje z wieloma dodatkami, a z wszelkiego rodzaju serami komponuje się wprost wyśmienicie 😊 Jej chrupkość kontrastuje z miękkimi składnikami 🎯
Seler pieczony smakuje nieco orzechowo, choć smak słodkiej papryki dominuje, przez co plastry selera nabierają wyrazistości 💪
Sałata lodowa lubi praktycznie wszystkie dodatki – tym razem to mnóstwo dobrego szpinaku oraz aromatyczne i soczyste jabłko z selerem naciowym 👍
Zupa jarzynowa może być wykonana na wiele sposobów i tak naprawdę trzymanie się konkretnego przepisu wcale nie jest konieczne – ważne są dobre jarzyny 👌
Frytki ze selera pieczone w piekarniku polecają się nie tylko do obiadu, ale tez jako przekąska, a nawet składnik lunchboxa do pracy czy szkoły 🎯
Sałata lodowa z musztardowym jogurtem jest świetnym dodatkiem do wszystkich dań z mięs, ale też dań bezmięsnych – po prostu ideał 😊
Chlebek mocno rozmarynowy, z nadzieniem z tapenady, suszonych pomidorów z oleju i aromatycznego i kremowego sera pleśniowego, to po prostu rewelacja ❗
Zupa z porów, czyli klasyczny krem z przysmażonych porów, z dodatkiem cukinii (u mnie żółtej) smakuje wybornie i delikatnie 👌
Zupa z białej kapusty i papryki smakuje zawsze bardzo dobrze, a tym razem uzupełnia ją wędzone tofu, które nadaje zupie nowego wymiaru 👍
Potrawka z cukinii z dodatkiem wędzonego twarogu jest nie tylko bogata w smaki, ale też w wartości odżywcze i można ją jeść od śniadania po kolację 💪
Flaczki z boczniaków to zupa pełna smaku, która można zmieniać dowolnie, dodając lub nie, kolejne przyprawy, zabielając czy miksując część 😊
Makaron gryczany to całkiem inne doznanie smakowe, niż tradycyjny pszenny, dlatego koniecznie wypróbuj ten sos serowy z cukinią 😊
Surówka z kiszonej kapusty ze świeżą czerwoną papryką to ekstra dodatek do wszelkich dań mięsnych i wegetariańskich, i nawet solo smakuje pysznie 🥇
Risotto dyniowe jest iście kameleonem: samo w sobie jest delikatne i słodkawe, jednak dodatkami uzyskamy nowe, cudowne smaki 🥇
Surówek z kapusty kiszonej nigdy dość! Kolejna wersja słodyczy nabiera od pokaźnej porcji marchewki, a ostrości i mocy – od czerwonej cebuli 💪
Zupa kalafiorowa w nowej odsłonie: z dodatkiem jabłkowego cydru nabiera wyjątkowej słodyczy, zagęszczona cheddarem – wyrazistości i kremowej konsystencji 😊
Placki z dyni na wytrawnie, grubo tarte, doprawione imbirem lub z dodatkiem świeżej zielonej cebulki, to prostota, ale też rewelacja 🎯
Zupa pieczarkowa w nowej odsłonie: z fenkułem vel koprem włoskim, i w dodatku z nacią, tworzy wspaniała kompozycję smakową 💪
Kasza z soczewicą może być lunchem do pracy, dodatkiem do mięsnego obiadu lub lekka kolacją z warzywami – zawsze smakuje wybornie 😊
Cukinia z twarogiem wędzonym to danie doskonałe na obiad, ale równie dobrze do zabrania do lunchboxa – doskonała jest na ciepło i na zimno 😊
Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do innego dania, nawet mięsnego – to Ty decydujesz 😊
Takie ślimaczki z francuskiego ciasta to prawdziwy majstersztyk – banalne przygotowanie, proste składniki, et voila: pyszna przystawka gotowa 🥇
Surówka z białej rzodkwi – delikatniejszej, acz większej siostry rzodkiewek – ze słodką marchewka i jabłkiem tworzy pyszną kombinację 🎯
Sałatka z selera marynowanego oraz jabłka, podkręcona smakiem chrzanu – jedliście już takie połączenie? Jeśli nie, trzeba naprawić to niedopatrzenie 😊
Zupa pomidorowa w formie kremu nie każdemu smakuje, jednak z pysznymi dodatkami wcinają ja nawet ci, co za kremami nie przepadają 🥇
Placki ziemniaczane są pyszne, placki z dyni i cukinii też, a jeśli połączyć wszystkie te trzy smaki? Będzie smacznie i zdrowo 💪
Krem marchewkowo-ziemniaczany z dodatkiem sera feta nabiera dodatkowej delikatności zarówno w konsystencji, jak i w smaku.
Bigos warzywny możemy przygotować na wiele sposobów, tym razem tajemnica jego smaku tkwi w mielonej papryce i ziarnach kolendry 👍