ŚLĄSKIE

schab po beskidzku z kiszoną kapustą

SCHAB PO BESKIDZKU w kapuście

Schab po beskidzku zapiekamy w kapuście kiszonej, podduszonej wcześniej w sosie, który wytworzy się podczas podsmażenia mięsa. Z dodatkiem papryki i śmietany – niebo w gębie 🥇

parzybroda zupa z kapusty

PARZYBRODA

Parzybroda to bardzo szybka i prosta zupa z kapusty i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i przyprawy, która robi niebo w gębie 😎

garnuszek górniczy z cukinią

GARNUSZEK GÓRNICZY

Garnuszek górniczy to mięso zapieczone na warstwie ziemniaków, przykryte fasolką szparagową i ogórkami kiszonymi, w pysznym, zawiesistym sosie. Niestety, wymaga nieco poświęcenia 😉

kołocz śląski z serem

KOŁOCZ ŚLĄSKI

Kołocz śląski to słodki wypiek drożdżowy, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych. Z makiem, serem czy nadzieniem jabłkowym – zawsze przepyszny ❗

sos koperkowy na zasmażce

SOS KOPERKOWY

Sos koperkowy jest uniwersalnym dodatkiem do jajek, ryb i mięsa. Czy ze świeżego koperku, czy z mrożonego, zawsze smakuje i robi się go ekspresowo ❗

modro kapusta czerwona kapusta gotowana

MODRO KAPUSTA

Modro kapusta to gotowana czerwona kapusta na sposób śląski, z obowiązkowym boczkiem i odrobiną octu, który sprawia, że fioletowa kapusta staje się bardziej niebieska – stąd jej nazwa 😊