ŻEBROCZKA z ziemniaków i kaszy
Żebroczka to tradycyjna potrawa z tartych ziemniaków, popularna szczególnie na Śląsku Cieszyńskim, gdzie często zastępowano chleb ziemniaczanymi plackami 😊
Żebroczka to tradycyjna potrawa z tartych ziemniaków, popularna szczególnie na Śląsku Cieszyńskim, gdzie często zastępowano chleb ziemniaczanymi plackami 😊
Schab po beskidzku zapiekamy w kapuście kiszonej, podduszonej wcześniej w sosie, który wytworzy się podczas podsmażenia mięsa. Z dodatkiem papryki i śmietany – niebo w gębie 🥇
Parzybroda to bardzo szybka i prosta zupa z kapusty i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej kiełbasy i przyprawy, która robi niebo w gębie 😎
Kołocz śląski to słodki wypiek drożdżowy, zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych. Z makiem, serem czy nadzieniem jabłkowym – zawsze przepyszny ❗
Grochówka to zupa z kategorii: kocham lub nienawidzę. Z podsmażonymi ziemniakami, kiełbasą, pachnąca majerankiem i czosnkiem to strzał w dziesiątkę 🎯
Karminadle to śląska nazwa kotletów z mięsa mielonego. Czym się różni od innych ❓ Z rodzinnego domu pamiętam je jako duże, owalne i płaskie kotlety. A Ty ❓
Kapusta to uniwersalny dodatek do wielu dań głównych. Z ziemniakami może sama stać się daniem głównym 😊 Z dodatkiem kolendry – niebo w gębie ❗
Garnuszek górniczy to mięso zapieczone na warstwie ziemniaków, przykryte fasolką szparagową i ogórkami kiszonymi, w pysznym, zawiesistym sosie. Niestety, wymaga nieco poświęcenia 😉
Poleśniki to placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty. Tym razem wersja z dodatkiem kwaśnej śmietany i bryndzy – bardzo wytrawna i bardzo pyszna ❗
Kubuś to wyśmienita zapiekanka, która całkiem udanie udaje… ciasto! Jeśli chodzi za Tobą słodkie – zrób ją na obiad 😊 Z jabłkami i słodką śmietanką – niebo w gębie ❗
Zupa z maślanki jest częścią projektu Smakuj Polskę. Wersja z koperkiem jest niezwykle smaczna i choć zupa wydaje się bardzo lekka, jest naprawdę sycąca 😊
Jaskółcze gniazda to wersja śląskich rolad; zamiast mięsa wołowego używamy schabu, a nadzienie stanowią… jajka. Warto się potrudzić zwijając te roladki 😊
Modro kapusta to gotowana czerwona kapusta na sposób śląski, z obowiązkowym boczkiem i odrobiną octu, który sprawia, że fioletowa kapusta staje się bardziej niebieska – stąd jej nazwa 😊
Żurek – jego fanów jest na pewno tylu, co jego przeciwników. Sama kiedyś nie lubiłam żurku. Myślę, że chodzi o zakwas. Dobry zakwas robi całą robotę 🥇
Sos koperkowy jest uniwersalnym dodatkiem do jajek, ryb i mięsa. Czy ze świeżego koperku, czy z mrożonego, zawsze smakuje i robi się go ekspresowo ❗