Babka biszkoptowa, najprostsza i ekspresowa – to lubimy najbardziej 😊 Można ją modyfikować dodatkami – użyć olejku migdałowego czy rumowego i posypać płatami migdałów; zamienić cytrynę na pomarańczę i posypać kandyzowaną skórką lub polać pomarańczowym lukrem; w każdej wersji można ją polać rozpuszczoną czekoladą i posypać dowolnym garnirem: kandyzowanymi owocami, kokosem, migdałami. Zawsze będzie pyszna i lekka 🎯
Najładniejsza – ale to kwestia przyzwyczajenia się – jest babka zrobiona z maki pszennej. Mąką żytnia chlebowa, taka typu 720, czyli mocno oczyszczona, jest jednak równie dobra, tyle że babka (tak samo, jak BISZKOPT ŻYTNI) ma inny kolor. Normalnie nie robię ceregieli z przesiewaniem mąki, jeśli używam pszennej, ale w tym przypadku – użyłam żytniej – rozluźniłam ją przesianiem przez sito 😊 Mimo to ta babka to najprostsza babka na Wielkanoc – polecam w każdej wersji 👍
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy po łyżce cukier i ubijamy na gęstą bezę. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy cały czas dokładnie.
- Dodajemy tłuszcz, śmietanę (lub jogurt) i sok oraz skórkę z cytryny, mieszamy delikatnie do połączenia. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
- Przelewamy do formy babkowej lub tortownicy. Pieczemy min. 60 minut w temperaturze 180°. Można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. I gotowe!