BAJADERKI

824 Views
bajaderki ciastka z resztek ciast
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins

Bajaderki to najprostszy sposób WYKORZYSTANIA RESZTEK CIAST, szczególne po świętach. Jemy oczami i wyobrażamy sobie, jak będzie nam smakowało to ciasto, i tamto ciasto, i ta babka, i te ciasteczka… A po świętach, z wyrzutami sumienia po obżarstwie, kolejny moralny zgryz: co z tym wszystkim zrobić? To jednak niewielki kłopot, bo wykorzystanie resztek ciast przez wykonanie z nich bajaderek jest banalnie proste 😊

Wykorzystanie resztek ciasta

Tym bardziej, jeśli zostały nam ciasta z masami, których wilgotność jest wysoka i trudno byłoby z nich zrobić czekoladowe OSZCZĘDNE TRUFFLE, a nawet CIASTO Z ODZYSKU czy ROLADĘ. Jeśli już chcemy je przerobić na nowe smakołyki, z przepisów usuwamy lub zmniejszamy ilość masła i mleka czy śmietanki. Wszystko po to, żeby zachować odpowiednią konsystencję. Jeśli masa jest za miękka, a nie mamy już suchego ciasta do wykorzystania, można ją uratować pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.

Bomba… kaloryczna

Takie ciastka nazywamy bajaderkami lub po prostu bombami, co zapewne wywodzi się nie tyle od kształtu, co od „bomby kalorycznej” 😁, szczególnie że ich kaloryczność podbijana jest nie tylko konfiturami, ale też często masłem i śmietanką.Spotkałam się też z nazwą „kartofelki” – i tutaj nie trzeba chyba tłumaczyć, dlaczego – ciacho wielkości dorodnego ziemniaka to jedno z moich ulubionych wspomnień z młodości 😊

Najprostszy sposób na zrobienie bajaderek to dodanie do ciasta marmolady lub powideł śliwkowych (dobre jest wszystko, co ma kwaskowaty smak) oraz kakao. Można też doprawić je alkoholem (w ostateczności aromatem), oraz oczywiście bakaliami, poczynając od rodzynek i daktyli, poprzez kandyzowane skórki, kończąc na wszelkiego rodzaju orzechach i kokosie. Dzięki temu bajaderki zyskują fantastyczną, delikatną, miękką konsystencję i bogaty smak. Dzieci (i nie tylko ) je uwielbiają.

Konsystencja ciasta

Gotowe bajaderki powinny zachować miękkość, dlatego nie używam masła i czekolady do wykonania masy. Każda sztuka zastępuje solidny kawałek ciasta dla jednej osoby.

Ingredients

0/9 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Ciasta kruszymy, niekoniecznie drobno, mogą zostać większe okruchy. Jeśli mamy coś twardego (np. wyschniętą drożdżową babkę), namaczamy ją w mleku.
  • Mieszamy wszystkie składniki oprócz orzechów/kokosu. Powinny się dobrze połączyć w miękkie, ale zwarte ciasto. Jeśli wydaje się zbyt luźne, wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Formujemy spore kule, od razu obtaczamy w orzechach lub kokosie.
  • Czekoladę i dodatkowe mleko roztapiamy (ja robię to w garnku z podwójnym dnem do gotowania mleka), polewamy kule, posypujemy posypką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. I gotowe!
  • Bakalie można zastąpić wiśniami z kompotu (przekrojonymi na połówki i amaretto zastąpić likierem wiśniowym – uzyskamy całkiem inny smak 😊