BANANOWE MUFFINY

373 Views
muffiny bananowe z cynamonem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 30 Mins Total Time: 40 Mins

Bananowe muffiny – którz ich nie lubi 🤩 Pewnie się tacy znajdą, my jednak kochamy każde muffiny, tym bardziej, że nie dość, że są pyszne, to jeszcze robi się je ekspresowo Idealnie nadają się na drugie śniadanie, kiedy to pierwsze było bardziej białkowe, lub na desero-podwieczorek 🎯

Banany nie muszą być wcale „bardzo dojrzałe” – moje były zdrowe, a nawet lekko twardawe 💯 Bardzo dojrzałe banany są bardzo słodkie – co znaczy, że mają dużo cukru ! Im bardziej dojrzały banan, tym więcej cukru ma w sobie. Wybór należy do Ciebie 😁 ja OSZCZĘDZAM KALORIE i unikam cukru – nawet tego w owocach – więc jeśli mam wybór, wybieram „mniejsze zło” 🥇

Zaeksperymentuję jeszcze z bananowymi muffinami z innymi rodzajami mąki, żeby zastąpić pszenną – na pierwszy ogień pójdzie na pewno 100% gryczanej, zaraz potem orkiszowa 😊 Efektami podzielę się na pewno 📢

Dlaczego można zrezygnować z cynamonu? Muffinki będą wtedy bardziej bananowo-korzenne. Cynamon jest wyrazisty – i za to go kocham, ale determinuje smak babeczek 🥇

Ingredients

0/13 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Banany rozgniatamy i mieszamy dokładnie z wszystkimi „mokrymi” składnikami. Nie ubijamy!
  • Suche składniki mieszamy dokładnie w osobnym naczyniu, dodajemy do mokrych, mieszamy widelcem krótko – do połączenia składników, czyli kiedy zniknie mąka, ale niekoniecznie dokładnie (nie miksujemy 😊 ). Ciasto będzie bardzo gęste.
  • Nakładamy po 2 łyżki (a raczej po jednej bardzo kopiastej) do formy wyłożonej papilotkami – do 2/3 wysokości papilotek.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). I gotowe! Z porcji powinno wyjść 10-12 muffinek.