Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
25 Mins
Total Time:
45 Mins
Barszcz ukraiński to pożywna zupa na jednodaniowy obiad. Mnóstwo warzyw i dodatek białej fasolki świetnie smakują i dają mnóstwo energii. Dla tych, co fasolki nie lubią, można ją podać osobno – niech każdy sam zdecyduje, jaką wersję zupy chce zjadać 😊 Jednak na pewno barszcz ukraiński każdemu posmakuje z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany 🎯
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę siekamy drobno, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na maśle.
- Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w słupki (lub ścieramy na tarce o dużych oczkach), dodajmy do cebuli, podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Kapustę kroimy w wiórki, dodajemy do jarzyn, zalewamy gorącą wodą (ok. 2 litry), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, solimy (2 łyżeczki), gotujemy 10 minut.
- Buraczki kroimy w słupki lub ścieramy, dodajemy z sokiem do zupy, dodajemy ocet i cukier. Doprawiamy, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. I gotowe!