BARSZCZ UKRAIŃSKI

375 Views
barszcz ukraiński
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 25 Mins Total Time: 45 Mins

Barszcz ukraiński to pożywna zupa na jednodaniowy obiad. Mnóstwo warzyw i dodatek białej fasolki świetnie smakują i dają mnóstwo energii. Dla tych, co fasolki nie lubią, można ją podać osobno – niech każdy sam zdecyduje, jaką wersję zupy chce zjadać 😊 Jednak na pewno barszcz ukraiński każdemu posmakuje z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany 🎯

Ingredients

0/15 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę siekamy drobno, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na maśle.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w słupki (lub ścieramy na tarce o dużych oczkach), dodajmy do cebuli, podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Kapustę kroimy w wiórki, dodajemy do jarzyn, zalewamy gorącą wodą (ok. 2 litry), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, solimy (2 łyżeczki), gotujemy 10 minut.
  • Buraczki kroimy w słupki lub ścieramy, dodajemy z sokiem do zupy, dodajemy ocet i cukier. Doprawiamy, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. I gotowe!