BIAŁA KAPUSTA z masłem oraz kiełbasą

582 Views
kapusta biała z kiełbasą do łazanek
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Biała KAPUSTA to warzywo, które ratuje nam całą zimę i wiosnę, kiedy nie ma wielu innych sezonowych warzyw. To dlatego, że kapusta bardzo dobrze się przechowuje. Można ją stosować w dodatkach do dania głównego, jako składnik zupy, czy w końcu jako podstawę posiłku. Warzywo uniwersalne 😊 W mojej kuchni wykorzystuję ją do wielu dań i gorąco do tego zachęcam każdego.

Podstawa wszystkiego

Biała kapusta na maśle to bardzo prosta potrawa, pyszna sama w sobie. Dla większej sytości można ją wymieszać na przykład z ugotowanym makaronem czy kaszą lub zjeść z dodatkiem gotowanych / pieczonych ziemniaków. W obu wersjach można ją uzupełnić podsmażonymi grzybami lub pieczarkami, a także każdą kiełbasą. Wykorzystanie resztek wędlin? Proszę bardzo, kapusta na maśle idealnie do tego się nadaje 😊

Najlepszy przepis na kapustę

Kapusta gotowana to naprawdę nic wyszukanego. Cały sekret tkwi w dodatku masła, które rozpływa się po gorącej kapuście i wchodzi z nią w taką reakcję, że kubki smakowe od tego szaleją. Kapusta w kwietniu smakuje niemal tak wybornie, jak we wrześniu 😎 Poza tym, kapusta powinna być mocno pieprzna. Szczególnie świeżo zmielony pieprz dodaje fantastycznego smaku.

Do białej kapusty, również młodej, można oczywiście dodać zasmażkę, ale nie o taką potrawę w tym przepisie chodzi 😊 Zasmażka sprawia, że kapusta jest kleista i przede wszystkim bardziej kaloryczna. Nie nadaje się ani do zjedzenia solo, ani do komponowania z makaronem czy kaszą. KAPUSTA ZASMAŻANA pasuje jako dodatek do ziemniaków i wszelkiego rodzaju mięs.

Najlepsza kapusta

Najlepsza jest oczywiście młoda kapusta, z dodatkiem koperku – rewelacja Jednak młoda kapusta jest dostępna krótko późnym latem. Potem zostaje już „tylko” dojrzały smak twardej i zwartej kapusty, z której można ugotować wszystko 😊 Białą kapustę można też wykorzystać do robienia SURÓWEK lub sałatek (również wekowanych na zimę), a niezaprzeczalnym hitem przetworów jest KISZONA KAPUSTA (dodająca kolejne pozycje do listy z możliwościami wykorzystania kapusty). Prawdziwa KRÓLOWA WARZYW, prawda

Ważne

Kapusta jest ciężkostrawna, dlatego do jej przyrządzania stosuje się odpowiednie przyprawy. Do mojej wersji kapusty z masłem można dodać ewentualnie koperek 😉 Ważne natomiast jest, żeby gotować kapustę bez przykrycia i zamieszać ją kilka razy – wzdymające substancje uwolnią się razem z parą.

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Kapustę kroimy „w kostkę” - najpierw na grube plastry, potem te plastry w poprzek – tak, żeby kawałki kapusty były spore (nie na wiórki). Gotujemy zalane wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli (woda musi przykrywać kapustę) przez 10-15 minut (w zależności od twardości kapusty i naszych upodobań).
  • Odcedzamy (wywar warto wypić lub zużyć do gotowania np. zupy jarzynowej). Stawiamy z powrotem na piecu, podsmażamy 2-3 minuty. Po odparowaniu dodajemy masło i energicznie mieszamy, żeby wszystkie kawałki kapusty oblepiły się masłem. Doprawiamy do smaku, szczególnie bogato pieprzem. I gotowe!
  • Jeśli przygotowujemy kapustę z kiełbasą lub pieczarkami, podsmażamy je osobno i dodajemy do kapusty na końcu. Do tej kombinacji idealnie pasuje makaron, szczególnie typ zwany łazankami (małe kwadraciki).