Bigos warzywny wcale nie musi składać się tylko z kapusty i przecieru pomidorowego. Można przygotować go z każdych praktycznie warzyw czy dodatków mięsnych – jest idealny do sprzątania lodówki ! Także przyprawy można komponować w różny sposób, tym razem za sprawą papryki mielonej, w tym wędzonej, oraz mojej ukochanej kolendry w nasionach, nabiera wyjątkowego, delikatnego i wyrazistego zarazem smaku 😊 To naprawdę możliwe 😁
Bigos może być całkowicie warzywny, ale doskonale przyjmie towarzystwo takich dodatków, jak mięso a nawet kiełbasa, która niekoniecznie trzeba dodawać do samego bigosiku – można ją upiec czy grillować osobno i podać biesiadnikom do wyboru – kto chce vege, zużywa sam bigosik, kto woli podjeść solidniej, komponuje z mięsiwem. Warto tez wypróbować wersję BIGOSIKU Z FASOLĄ 💪
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w dużą kostkę lub cieniutkie półpiórka, podsmażamy na oliwie 5-6 minut.
- Laski selera kroimy w cieniutkie plasterki, dorzucamy do cebuli, smażymy dodatkowe 3-4 minuty. Boczniaki kroimy w paski, dokładamy do cebuli, także pomidory lub przecier oraz obie papryki mielone, dusimy kolejne 3-4 minuty.
- Kapustę kroimy w większą kostkę, dorzucamy do naczynia wraz z pozostałymi przyprawami i solą (1 łyżeczka). Gotujemy do miękkości (ok. 30-40 minut), choć można trochę dłużej – warzywa zaczną się rozpadać, dzięki czemu bigos nabierze zawiesistości. Doprawiamy do smaku. I gotowe!