BISZKOPT przepis podstawowy

347 Views
biszkopt tradycyjny
Yields: 1 Serving Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 45 Mins

Biszkopt idealny ma kilka warunków:

– przepis ma być prosty i szybki

– jajka mają być w temperaturze pokojowej, a białka idealnie oddzielone, bez śladów żółtka

– białka mają być ubite z cukrem na sztywno

– z mąką mieszamy delikatnie lub jeśli mikserem, to krótko

– kilka razy lekko uderzamy tortownicą o blat, żeby surowe ciasto się równomiernie rozłożyło, i żeby nie zrobiła nam się kopka na jego środku (choć jeśli się zrobi, można odciąć i skonsumować solo, z dżemem lub podsuszyć i zrobić pyszne kulki 😊); mnie ten biszkopt nigdy nie rośnie z górką 😉

– niektórzy polecają wyjąć ciasto zaraz po upieczeniu i puścić z wysokości ok. 0,5 metra, po czym wystudzić w piekarniku. Można. Nie trzeba 😊

Biszkopt jak na zdjęciu to porcja z 6 jajek (pieczemy ok. 40 minut) i nadaje się na przykład na przekładany tort z trzema warstwami biszkoptu. Dla mnie bazowymi są proporcje z 4 jaj – biszkopt można przekroić na połowę i przełożyć w środku czym tylko nam się zachce

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Białka ubijamy z solą do uzyskania grubej piany, następnie ubijamy na najwyższych obrotach dalej, dodając po 1 łyżce cukier – ubijamy na sztywno. Ubijając dalej dodajemy po 1 żółtku i całość ubijamy jeszcze 2-3 minuty.
  • Wsypujemy mąkę (można przesiać), dokładnie delikatnie mieszamy (ja robię to krótko mikserem na najmniejszych obrotach). Przelewamy do tortownicy (ok. 22-23 cm),
  • Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180° (do suchego patyczka, biszkopt ma odstawać od boków formy). Uchylamy drzwiczki piekarnika, po 20 minutach możemy wyjąć i ostudzić (lub zostawić do ostudzenia w piekarniku. I gotowe!