Browni fasolowe powstało na fazie „fasola jest zdrowa i ma tyle cennych składników, że trzeba ją wcisnąć do jadłospisu przynajmniej 2 razy w tygodniu”. A co, jeśli domownicy nie pałają do niej miłością?? Ja akurat bardzo lubię wszelkiego rodzaju fasolki, reszta – niespecjalnie. Szczególnie mój mały krytyk kulinarny 😉 Jednak ciasto wyszło bardzo smaczne, jak na browni lekko suche. Przy kolejnych próbach zobaczymy, czy to kwestia dużej formy i cienkiego ciasta, czy może czegoś innego ❓ Tak czy inaczej browni z fasoli mogę polecić z ręką na sercu 😊 A z bitą śmietaną browni z fasoli smakuje że ho, ho 🎯 Można posypać je orzechami lub wiórkami kokosowymi, polać rozpuszczoną czekoladą – opcji jest mnóstwo 😍
P.S. Lepiej nie mówić jedzącym, z czego jest ciasto. Na zasadzie: dobre, to smakuje jak kurczak… a jest żabimi udkami … fuuuuj 🤣
Ingredients
Instructions
- Fasolę odsączamy i bardzo dokładnie płuczemy. Blendujemy dokładnie razem z bananem i olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i blendujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
- Pieczemy w temperaturze 180° ok. 30-40 minut (zależy od wielkości foremki i grubości ciasta). I gotowe!
- Polewa: rozpuścić czekoladę i olej kokosowy lub masło, dobrze wymieszać, polać ciasto. Ja rozpuszczam czekoladę w garnku do gotowania mleka (z podwójnym dnem i gwizdkiem 😊 ).