Bułeczki drożdżowe inspirowane są przepisem z książki dołączonej do Thermomixa, ale można je zrobić i bez urządzenia, tyle że zajmie to po prostu więcej czasu 😊
Bułeczki ułożone w okrągłej tortownicy zachowają swoją okrągłą formę i wyrosną wyższe. Upieczone w dużej formie, zrobią się bardziej podłużne – po prostu wykorzystają całe miejsce i rozrosną się wszerz, a nie w górę 😊 Ja piekłam w większej formie, bo przygotowywałam bułeczki bez nadzienia – każdy przekrawał i nadziewał czym chciał, więc bardziej pasowała mi ich podłużna forma 😊Jednak kiedy tylko będą świeże jagody, na pewno przygotujemy jagodzianki według tego przepisu ❗ A może wypróbujemy inny ❓ Jagody będą jakiś czas, starczy okazji na kilka różnych prób ciast drożdżowych 💪 Aż mi ślinka leci na samą myśl 😍
Ingredients
Instructions
- Drożdże rozkruszamy z cukrem, połowa mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy zaczyn na 10 minut w cieple, pod przykryciem. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy szybko i dokładnie ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Pod koniec można to robić na stolnicy. Odstawiamy w misce posmarowanej olejem (rosnące ciasto nie będzie się przyklejać) przykryte ściereczką, na min. 30 minut (tyle trzymałam, ale można do 1,5 godziny, jeśli nie ma pośpiechu 😊).
- Ciasto wykładamy na oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki, formujemy bułeczki. Można też po prostu lekko zagnieść ciasto, podzielić ciasto na części i zwinąć w kulki (u mnie 8).
- Bułeczki układamy na blaszce (jak w opisie powyżej), smarujemy rozbitym białkiem, posypujemy migdałami. Odstawiamy ponownie przykryte na 15-30 minut.
- Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°. I gotowe!
- Kruszonka: rozcieramy wszystkie składniki (można widelcem) do uzyskania kruszonki, rozsypujemy na bułeczkach przed ostatnim wyrastaniem.
- Wersja na Thermomix: Mleko, drożdże i cukier podgrzewamy z misie (2,5 min / 50° / obr. 4). Dodajemy pozostałe składniki ciasta, wyrabiamy (1,5 min. / kłosek). Dalej postępujemy jak wyżej. I gotowe!