BUŁKI Z PATELNI idealne do grilla

1001 Views
bułki pieczone na patelni
Yields: 8 Servings Difficulty: Medium Prep Time: 1 Hr 20 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 1 Hr 30 Mins

BUŁKI Z PATELNI idealne do grilla

Bułki z patelni to interesująca wersja pysznych drożdżowych bułeczek, bo nie pieczemy ich w piekarniku, tylko na mocno rozgrzanej patelni. Ponieważ kształtem przypominają okrągłe placuszki, idealnie nadają się jako dodatek do dań z grilla. Z przepisu wychodzi ok. 16 bułeczek – to ilość w sam raz dla 8-10 biesiadników, np. do PAPRYKOWEJ KARKÓWKI. Będą też idealne jako dodatek do ZUPY POMIDOROWEJ Z PAPRYKĄ, ale wtedy wystarczy połowa porcji.

Prosty przepis na bułki

Skład ciasta jest najprostszy z możliwych – mąka, letnia woda, drożdże i trochę soli dla smaku. Bez jajek, bez tłuszczu.  Wykonanie bułeczek jest bardzo proste, jak każde ciasto drożdżowe wymaga po prostu kilkunastu minut zagniatania (w sumie) i dwukrotnego wyrastania (całość zajmuje ok. 2 godziny).

Ja jestem fanką maszyny do pieczenia chleba, której nigdy nie używam do pieczenia chleba, ale zawsze – do zagniatania ciasta drożdżowego. Znacznie skraca to czas osobistego przygotowywania wypieków 😎 Wadą jest pojemność – nie wejdzie ciasto większe niż z 500g mąki. Dlatego nie da się w nim zrobić na przykład CHLEBA Z GARNKA z pełnej porcji, choć to akurat nie problem, bo z tego przepisu wychodzi bardzo duży chleb, można więc zrobić z 2/3 składników 😊

Pieczone na patelni

Bułki pieczone na patelni zachwycą wszystkich, którzy nie mają dostępu do piekarnika – przecież czasem tak bywa. Poza tym mają troszkę inny smak, niż pieczone w piecu. Warto wypróbować

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki, dodajemy sól. Mieszamy silikonową łyżką do czasu połączenia się składników, po czym zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (ok. 8 minut).
  • Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie 2-3 minuty. Rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy szklanką kółka; prostszy sposób, bo nie trzeba zagniatać okrawków: rolujemy w wałek, kroimy na 16 kawałków, z każdego robimy kulkę, spłaszczamy; wszystko zależy od tego, czy zależy nam na wytwornym kształcie, czy nie 😊.
  • Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy patelnię lub duży garnek (nieprzywierająca powierzchnia) i pieczemy bułeczki bez tłuszczu przez ok. 1 minutę z każdej strony. Jeśli za szybko nabierają koloru, zmniejszamy temperaturę. I gotowe!