Chałwa z pistacjami to zdrowe słodycze. Wiem, kontrowersyjna teza 😁 Bez glutenu, wersji z roślinnym syropem całkiem wege, nawet diabetycy mogą ją jeść ❗ Po prostu nie należy przesadzać z ilością, jak ze wszystkim co jemy, i co robimy. Jest zdrowym zamiennikiem słodyczy robionych na cukrze. Nic dziwnego, że Ola przygotowuje ją dla swoich małych trzech muszkieterów. Pewnie Ola wie, że słowo „chałwa” w języku tureckim, arabskim i hebrajskim oznacza „cukierek” 😊
Czy chałwa jest zdrowa?
Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest SEZAM. Bardzo zdrowy i zawierający wiele witamin i minerałów. Zblendowany na zimno nie traci nic ze swoich właściwości. A dodatek miodu bądź roślinnego syropu (np. z agawy) można zmniejszyć, przez co będzie bardziej krucha i mniej słodka, ale za to jeszcze zdrowsza.
A że co kraj to obyczaj, jest wiele wersji CHAŁWY z innych nasion: słonecznika, orzechów, a nawet maku. Dodatki też mogą być przeróżne. Jedną z odmian hinduskich robi się z marchewki gotowanej w mleku! Tyle wersji chałwy do wypróbowania! Chyba muszę ustalić „miesiąc z chałwą”. A nie… miesiąc może nie wystarczyć…
Jak zrobić chałwę w domu
Przepis na chałwę jest bardzo prosty: blendujemy sezam, mieszamy go ze słodkim syropem do uzyskania pożądanej konsystencji i ewentualnie z bakaliami – i gotowe 😎 A więc dzisiaj robimy chałwę z pistacjami ❗
Ingredients
Instructions
- Sezam prażymy na suchej patelni na złoto – pilnujemy i mieszamy, żeby się nie przypalił. Odstawiamy.
- Po wystudzeniu blendujemy sezam na gładką masę. Dodajemy cukier, miód i blendujemy dalej.
- Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ok. 20*10 cm) lub innego naczynia, które nada naszej chałwie odpowiednią formę. Wystarczy pasek szerokości szerszego boku foremki i wysokości takiej, żeby po dwóch bokach papier z niej wystawał. Krótsze boki nie musza być pokryte papierem.
- Posypujemy pokrojonymi pistacjami, ubijamy mocno. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. „Odkrawamy” nożem od krótszych boków foremki i wyjmujemy za wystające kawałki papieru. I gotowe!