Chleb z garnka przygotowujemy na drożdżach, ale nie ma konieczności długiego wyrabiania ciasta ani długiego czekania na wyrośnięcie przed pieczeniem. Co prawda ciasto musi odpoczywać w zimnym kilka godzin, ale jeśli przygotujemy ciasto rano (zajmie to maksymalnie 20 minut), popołudniu będziemy mieli świeżutkie pieczywo ❗ To świetna opcja na dodatek do popołudniowego czy wieczornego grillowania – efekt murowany 😊
Chleb nocny
Ciasto możemy też przygotować wieczorem, wstawiając na noc do lodówki. Rano potrzebne jest ok. 1,5 godziny na upieczenia chleba plus czas na jego ostudzenie. W zasadzie po 2 godzinach można delektować się pysznym, świeżutkim chlebem ❗
Jedyna komplikacja to to, że do pieczenia potrzebujemy odpowiednie naczynie do zapiekania. Może to być żeliwny garnek lub szklana „nelsonka”, ale musi posiadać pokrywkę. Chleb jest pieczony pod przykryciem przez pierwsze pół godziny.
Ingredients
Instructions
- Drożdże i cukier rozcieramy w dużej misce, drewnianą lub silikonową łyżką – zrobią się płynne. Wlewamy wodę, mieszamy. Wsypujemy mąkę (można ją przesiać, żeby ją napowietrzyć), sól i oliwę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Rano wyjmujemy ciasto z lodówki. Zagniatamy je kilka minut, zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.
- W tym czasie przygotowujemy naczynie: szklane lub żeliwne, z pokrywką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220° na 15 minut.
- Wyrośnięte ciasto wkładamy do gorącego garnka, po wierzchu smarujemy mlekiem. Przykrywamy garnek, wstawiamy z powrotem do piekarnika, obniżając temperaturę do 200°. Pieczemy 60 minut, przy czym po 30 minutach odkrywamy.
- Zaraz po wyjęciu z piekarnika smarujemy wierzch bardzo zimną wodą, dzięki czemu skórka zrobi się chrupiąca. Wyjmujemy z naczynia i zostawiamy do ostudzenia. I gotowe!