Chleb z otrębów

898 Views
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 45 Mins

Chleb z otrębów, z dodatkiem jajek i jogurtu – świetna alternatywa dla pieczywa ! Każdy, kto chce minimalizować negatywne skutki spożywania pieczywa, a nie potrafi obejść się bez kanapeczek – pokocha ten chlebek 🎯 Tym bardziej, że jest naprawdę pyszny 💯

Otręby można zmielić młynkiem do kawy – ja zwykle nie mielę, chyba ze są bardzo grube 😊 Można też dodawać inne rodzaje – żytnie, gryczane, orkiszowe. Zawsze sumaryczna waga powinna się zgadzać; bazą u mnie są zawsze owsiane.

Przyprawa CASABLANCA z sezamem, makiem i cebulką nadaje chlebkowi fantastycznego smaku i używam jej praktycznie za każdym razem. Nie zawiera szkodliwych dodatków, traktuję ją więc jak „zdrową” przyprawę 😊 Jedyna wada – chlebek pasuje wtedy do wytrawnych dodatków, na słodko (z miodem czy dżemem) nie bardzo 😁 Choć jak dobrze się nad tym zastanowić – dzięki temu nie zapakujemy w siebie dodatkowego cukru – to chyba jednak zaleta 🥇

Zdarzyło mi się „zapomnieć” dodać proszku do pieczenia i choć różnica w wyglądzie była zauważalna – w smaku nadal był pyszny 👌

Co do naczynia – krótka foremka keksowa będzie idealna, aczkolwiek ja używam małej okrągłej szklanej foremki do zapiekania – i sprawdza się doskonale 🎯 Co więcej – wrzucam wszystkie składniki do tejże, mieszam i wstawiam do piekarnika 😊 To się nazywa optymalizacja © 😉 Chlebek trochę przywiera wtedy do formy – ale można ją wysmarować dobrze masłem przed wsypywaniem składników.

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Jajka dobrze rozbijamy (można krótko mikserem), dodajemy pozostałe składniki oprócz przyprawy sezamowej, mieszamy (można znowu krótko zmiksować).
  • Pieczemy w niewielkiej foremce keksowej w temperaturze 200° przez 30-40 minut (to zależy od wysokości chlebka) do mocnego zrumienienia skórki. Można sprawdzić patyczkiem lub czubkiem ostrego noża, czy środek jest upieczony. i gotowe!