Chlebek naan to po prostu płaskie bułeczki lub placki, jak kto woli. Tym bardziej te pieczone na proszku do pieczenia. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, są świetnym dodatkiem do każdego dania, w którym jest gęsty płyn. Przede wszystkim pasują do LECZO czy GULASZU, oczywiście do wszystkich zup, szczególnie warzywnych (do których pasuje pieczywo), a także do sałatek.
Wersja bez drożdży
Chlebki naan z proszku do pieczenia mogą nie być tak puszyste, jak na drożdżach, za to można je wykonać gotując potrawę, do której będą dodatkiem. Wystarczy zagnieść ciasto, odstawić je do odpoczęcia, a w tym czasie kroić i smażyć składniki potrawy głównej. Kiedy danie już się dusi i nie wymaga naszej uwagi, można wykonać i upiec lub usmażyć chlebki, a raczej placki.
Oryginalny kształt
Oryginalnie (w Indiach, skąd naan pochodzą) placków używa się do nabierania potrawy i jedzenia jej w ten sposób bez użycia sztućców. Stąd wynika ich forma – kształt łzy. Jednak korzystając po naszemu z łyżki nie musimy przejmować się, jakiego kształtu chlebki nam wyjdą. Powinny się mieścić do ręki, żeby można je było przygryzać, ale jeśli wyjdą nam duże placki, wystarczy je zwinąć w rulon lub po prostu odrywać kawałkami
Ingredients
Instructions
- Suche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mokre składniki. Łączymy, mieszamy widelcem aż składniki zaczną się łączyć w grudki. Wtedy wyrabiamy ręką, do uzyskania idealnie gładkiego, miękkiego ciasta.
- Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby odpoczęło ok. 20-30 minut.
- Dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy lub rozgniatamy / rozciągamy rękami na placki grubości ok. 3 mm (okrągłe, podłużne – nie ma znaczenia 😊).
- Rozgrzewamy piekarnik do 200° z blachą w środku. Układamy placki na ciepłej blaszce i pieczemy ok. 8 minut. Możemy też upiec je na suchej, rozgrzanej patelni - pieczemy ok. 3 minut z każdej strony. I gotowe!