CIASTKA Z TWAROGU I MĄKI KOKOSOWEJ

5279 Views
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 30 Mins

Ciastka z twarogu i mąki kokosowej miały być pieczonymi oponkami tłustoczwartkowymi w wersji dla niejedzących mąki i cukru ze strony Ola La Lchf 😊 To strona propagatorki diety keto = mnóstwo deserów w wersji bez standardowej mąki i cukru, nawet SERO-MAKOWIEC, który na pewno wypróbuję niebawem, bo kocham sero-makowce, a Wielkanoc bez ciacha to byłby jakiś dramat 😁

Co do „oponek” – wyszło jak wyszło, ale ostatecznie całkiem nieźle: piękne złociste ciasteczka 👍 Nie mam formy do donutów, więc robiłam zwykłe okrągłe placki, które wcale nie urosły – moim zdaniem dla uzyskania czegoś pulchniejszego potrzebne są chyba większe jajka, niż miałam – do wypróbowania następnym razem 😉 Tak czy inaczej – bardzo smaczna przekąska, na przykład na drugie śniadanie 🎯

Co do cukru – piekłam całkiem bez, bo każdy może sobie je posypać w zależności od gustu – ja jadłam bez słodzących dodatków i zaświadczam, że dobreeee 😊 Ale ja jestem zaprawiona w unikaniu cukru, więc moje kubki smakowe inaczej odbierają smak i nie brakuje mi w nich niczego 🥇

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Twaróg dobrze rozdrabniamy, mieszamy dokładnie z jajkami i pozostałymi składnikami. Powinno dać się robić kulki z ciasta – które układamy na blaszce do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie. Ja podzieliłam ciasto na 8 części = 8 ciasteczek.
  • Pieczemy w temperaturze 180° przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. I gotowe!