CIASTO FRANCUSKIE z jabłkiem i żurawiną

492 Views
Ciastka francuskie z jabłkiem i żurawiną lub rodzynkami
Yields: 6 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 15 Mins Cook Time: 20 Mins Total Time: 35 Mins

Ciastka francuskie z jabłkiem można spotkać chyba w każdej piekarni i cukierni. Zwykle jednak w środku jest jabłczana papka z różnymi dodatkami, przez co całe francuskie ciastko na zimno smakuje często nie tak, jak sobie to wyobrażamy, kupując je 😉 I oczywiście nie ma tej konsystencji, którą powinno mieć ciasto francuskie po upieczeniu, czyli kruchości i struktury. Dlaczego Bo jabłczana papka jest wilgotna i wsiąka w ciasto Tymczasem kiedy przygotujemy całe plastry jabłek i dodamy słodycz w postaci rodzynek czy żurawiny, ciastka po upieczeniu zachowują konsystencję wzorowo i bardzo długo 🎯 Choć to akurat trudno sprawdzić, bo znikają błyskawicznie 😊 Na szczęście równie szybko się je przygotowuje i z kilku prostych składników. W sam raz na świeżą przekąskę w ciągu dnia lub do popołudniowej kawusi 🥇

Generalnie rozdrobnione jabłka – w kwestii ciasta francuskiego – dobre są tylko do strudla jabłkowego 😊 Dzięki temu, że oddają wilgoć, da się go w ogóle pokroić 😊 Taki strudel to też super łatwa wersja przygotowania smakołyku (wystarczy usmażyć jabłka z rodzynkami i odrobiną masła i zawinąć w ciasto), jednak lepiej nadaje się na weekendowe łasuchowanie; a na drugie śniadanie znacznie wygodniejsza jest forma osobnych, podzielnych i łatwych do skonsumowania w czasie przerwy w lekcjach czy pracy ciastek 🤩

Ingredients

0/4 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/5 Instructions
  • Jabłka kroimy na ćwiartki (ja nie obieram jabłek ze skórki).
  • Ciasto rozwijamy i dzielimy wzdłuż dłuższego boku na 4 wąskie paski, następnie w poprzek na 3 części, uzyskując 12 podłużnych kawałków. Przy robieniu ciastek lekko naciągamy ciasto.
  • Każdą ćwiartkę jabłka dzielimy na 3 plastry i układamy na połówce ciasta grzbietem do złożenia. Układamy po 3 duże rodzynki tak, żeby nie wypadały przy zamykaniu ciastek. Składamy delikatnie ciasto, łącząc je i zaciskając na brzegach przy pomocy widelca.
  • Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta francuskiego – ok. 20 minut w temperaturze 200-220°. I gotowe!
  • Można posypać cukrem pudrem, ale lepiej nie przesadzać z węglowodanami, tym bardziej z cukrem, i to w trakcie pracy czy nauki 😁