Category: NA SŁODKO
Yields:
8 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 45 Mins
Cook Time:
12 Mins
Total Time:
57 Mins
Ciasto mocno czekoladowe powstało z potrzeby upieczenia czegoś wyjątkowego na urodziny mojej siostry. Zawsze robię coś prostego, tym razem jednak zwyciężyła chęć zrobienia czegoś bez mąki, i z jak najmniejszą ilością cukru. Udało się ! Moja wersja jest oczywiście rozszerzona o warstwę owocową, czyli kwaśną, która przełamuje dominację czekolady – bez tego ciasto mogłoby być nieco mulące 😉
Robienie tego ciasta uprościłam maksymalnie, jak tylko się da, więc jeśli komuś wydaje się, że dużo rboty i jest skomplikowane, niech zajrzy na Youtube, jak jej robią w wersji oryginalnej – nieco więcej zachodu, wierzcie mi 😊 Tymczasem efekt uproszczeń jest zajebisty, wierzcie mi też !
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Czekoladę na ciasto rozpuszczamy z masłem i śmietanką, studzimy. Białka ubijamy z solą na pianę, dodajemy po 1 łyżce cukier i ubijamy dalej. Dodajemy wanilię i po jednym żółtka, ubijając po każdym. Dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki 30*40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzając szpatułką i uderzając delikatnie blaszką o stół. Pieczemy w 180° ok. 12 minut. Studzimy. Odwracamy i zdejmujemy papier. Kroimy na 4 równe części. Na syrop mieszamy składniki i nasączamy ciasto (cukier rozpuścić w ciepłej wodzie) przy użyciu silikonowego pędzelka.
- Na dolnym blacie rozprowadzamy konfiturę.
- Czekoladę na krem czekoladowy rozpuszczamy z kakao, masłem, śmietanką i ew. syropem/cukrem, studzimy. Dodajemy mascarpone i ubijamy. Rozprowadzamy krem na kolejnych warstwach ciasta.
- Składniki polewy rozpuszczamy, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na cieście. Schładzamy min. 2-3 godziny. I gotowe!