Ciasto snikers to ciasto, które ma swoim smakiem naśladować popularne batoniki. Przepisów na jego wykonanie jest w sieci wiele, przestawiam swój – na wersję bez pieczenia, ekspresową do wykonania, i nieziemsko pyszną! Może być ciastem na świąteczny stół, a jeśli uważasz, że jest za mało okazałe, podwój składniki masy, a będzie prezentować się tak, jak smakuje – wybornie 🥇
W przepisie na to ciasto snikers użyłam „Śnieżki”, dzięki które masa jest lżejsza i mniej kaloryczna; użycie gotowca raz na jakiś czas nikomu ni zaszkodzi 😉 Można jednak ubić śmietanę kremówkę w tej samej ilości, krem będzie tłustszy i jeszcze smaczniejszy 🥇
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Składniki czekoladowego spodu wyrabiamy widelcem na kruche ciasto. Wylepiamy nim spód formy wyłożonej papierem (u mnie tortownica). Wkładamy do lodówki lub nawet zamrażarki na czas robienia masy.
- Śnieżkę ubijamy zgodnie z instrukcją, dodajemy serek mascarpone i kajmak, ubijamy dokładnie.
- Do żelatyny wlewamy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę do masy, miksujemy krótko, ale dokładnie.
- Odłożony kajmak rozpuszczamy w mleku (najlepiej w garnku do gotowania mleka lub lekko podgrzewając w mikrofalówce). Smarujemy tym spód wyjęty z lodówki. Posypujemy połową orzeszków. Wykładamy masę. Posypujemy pozostałymi orzeszkami. Polewamy czekoladą. Odkładamy do lodówki na min. 2 godziny. I gotowe!