Colesław (czytaj: kolesław) to bardzo popularna surówka z białej kapusty z marchewką, z dodatkiem majonezu lub majonezu i jogurtu. Po prostu wielu nie kojarzy, że ta surówka, królująca w każdej restauracji jako część „zestawu surówek”, tak się nazywa. Podobno nazwa ta pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, będącego skrótem od koolsalade, co znaczy – ni mniej, ni więcej – jak surówka z kapusty 😎
Tak czy inaczej ta uniwersalna i bardzo prosta w wykonaniu surówka pasuje niemal do każdego dania mięsnego, do wszelkich kotlecików z kaszy i ryżu, do pieczonych warzyw i ziemniaków. Spokojnie może być zjadana solo, na przykład na lekką kolację, czy z kawałkiem pieczywa (proponuję BUŁKI Z PATELNI lub CHLEBKI NAAN) jako danie obiadowe. Ciekawą wersją jest ta z dodatkiem rodzynek – naprawdę warta wypróbowania ❗
Ingredients
Instructions
- Kapustę szatkujemy cieniutko, solimy (ok. 0,5 łyżeczki) i wygniatamy ręką przez 2-3 minuty (nie jest to konieczne, ale będzie delikatniejsza, bo bardziej zmięknie).
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy.
- Łączymy z kapustą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Ewentualnie doprawiamy jeszcze raz. I gotowe!