Cukinia pieczona z serem to danie pyszne samo w sobie i jeśli zrobimy je w podwójnej porcji, będzie świetnym letnim daniem obiadowym, ewentualnie z dodatkiem ziemniaków z wody albo sałaty lodowej z jogurtem. Jako dodatek pasuje na przykład do jajek sadzonych i PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW (upieczonych w tym samym czasie), ale też do grillowanego kurczaka, choć wtedy polecałabym rozważenie ilości sera.
Cud-cukinia
CUKINIA to bardzo uniwersalne warzywo. Sprawdza się zarówno w zupach i gulaszach, jak i solo, jako dodatek do dania głównego (wystarczy posypać delikatnie ziołami z odrobiną oliwy i upiec). Bardzo lubi się z makaronem – można ją przygotować na wiele sposobów, na przykład najprostszy MAKARON Z PESTO z cukinią, albo w sosie CARBONARA, zastępując lub uzupełniając boczek.
Cukinia na surowo
Nie wszyscy są do tego przekonani, ale cukinia jest pyszna na surowo ❗ Warzywa, które dostępne są w sklepach, czyli zwykle małe lub średnie, nie mają dużego środka z nasionami, a nawet jeśli jest, jest niezwykle delikatny. Są to młode cukinie. Kto nie miał nigdy styczności z cukinią hodowaną w ogrodzie, ten nie wie, jaka cukinia może być duża 😎 Wtedy można mieć wątpliwości, o jaki rozmiar cukinii chodzi w przepisie. Dlatego postaram się podawać również mniej-więcej wagę warzyw.
Ponieważ ułożyłam w naczyniu plastry cukinii sztorcem, pierzynka trochę zjechała na dno, ale nie ma to wpływu na smak. Polecam jednak ułożenie krążków cukinii „na leżąco”, żeby roztopiony ser pozostał na nich, a nie spłynął do naczynia 😁
Jaki ser do zapiekania
Rodzaj sera jest praktycznie dowolny, ale raczej powinien być twardy, żeby dobrze się go ścierało na tarce. Pyszne są wszystkie sery dojrzewające. Ja użyłam sera z orzechami kupionego w Biedronce „na spróbę” 😊 Wyszło pysznie ❗
Ingredients
Instructions
- Cukinie kroimy w grubsze plastry, układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°, pieczemy 10 minut.
- Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy cukinię, pieczemy kolejne 10 minut. I gotowe!