Curry z kalafiora ze szpinakiem i ciecierzycą wzięło się z kaszotto z kalafiorem w sosie z curry z książki „Zdrowe TERMO gotowanie”, ale oczywiście namieszałam nieźle, bo kaszy nie dałam w ogóle 😁 Można dać każdy rodzaj, ale że chciałam wykorzystać bardzo dużego kalafiora, wydało mi się, że porcja będzie dużo za duża na nasze potrzeby – i dobrze zrobiłam, bo tak by było 💪 Zawsze można dodać pieczywo jako dodatek, gdyby okazało się, że jednak potrawy wyszło za mało 😉
To curry jest jak kameleon – można przygotować wiele jego wariantów, bo jest kilka „opcji” w doborze kaszy, białkowej podstawy czy zieleniny. A do tego jest super w smaku, trzeba tylko uważać z ostra papryką, bo dodanie mielonego chili dosłownie na czubku noża dało efekt lekko ostrego curry. Po dodaniu całej łyżeczki ostrej papryki – jak mówi oryginalny przepis – danie byłoby dla nas niejadalne 😁
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w piórka lub drobniej i podsmażamy na maśle / oleju.
- Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub zgniatamy, pora kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli – w sumie podsmażamy 5-6 minut (nie przypalają pora!).
- Kalafior dzielimy na małe różyczki, łodygi selera kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy wszystko do cebuli, podsmażamy 3-4 minuty i zalewamy wodą do przykrycia składników. Dodajemy sól (kopiasta łyżeczka), przyprawy oraz na tym etapie suchą kaszę i soczewicę, jeśli używamy – wtedy wlewamy dodatkowe 0,5 szklanki wody; gotujemy ok. 20 minut bez przykrycia, mieszając co jakiś czas.
- Szpinak siekamy z grubsza, dodajemy do curry razem z namoczoną lub z puszki ciecierzycą (razem z bogatą w składniki odżywcze wodą), gotujemy jeszcze ok. 5 minut (nie rozgotowujemy kalafiora 😊). Doprawiamy do smaku, podajemy z siekaną zieleniną i ewentualnie jogurtem naturalnym. I gotowe!
- Wersja na Thermomix: Do kielicha wrzucamy pokrojone na części cebulę i pora oraz czosnek, rozdrabniamy (4 s. / obr. 4). Wlewamy olej, podpiekamy (5 min / 120° / obr. 1). Wrzucamy kalafiora podzielonego na części i łodygi selera w kawałkach, rozdrabniamy (8-10 s / obr 4). Dodajemy namoczoną ciecierzycę lub soczewice i ew. kaszę (jeśli używamy), wlewamy wodę do przykrycia warzyw + 0,5 szklanki dodatkowo dla kaszy czy soczewicy, dodajemy przyprawy, gotujemy (20 min / 100° / obr. wsteczne 1, a koszykiem na pokrywce zamiast miarki, żeby uchodziła para). Dodajemy pokrojony z grubsza szpinak i (w tym momencie) ciecierzycę z puszki razem z wodą, gotujemy (5 min / 100° / obr. wsteczne 1). Doprawiamy do smaku. I gotowe!