Cytrynowe piersi z kurczaka to wersja KURCZAKA CYTRYNOWEGO, ale szybsza w przygotowaniu, bo nie trzeba bawić się w nacieranie całego kurczaka – od zewnątrz, od środka… No i nie ma skórki, która jest kalorycznym dodatkiem, wiec zwykle ląduje w odpadkach, a zabiera sporo smaku z przypraw 😁 Dodatek sosu sojowego lekko podkręca smak i nie potrzebujemy już dodawać soli. Efektem są delikatne, soczyste piersi z kurczaka o cytrynowym aromacie 🥇 Piersi z kurczaka same w sobie są … hmm … obojętne w smaku, płone, ale dobranie właściwych przypraw nadaje im smak i sprawia, że są pysznym i lubianym przez wszystkich domowników dniem obiadowym 🎯
A jeśli coś zostanie, bo na przykład piekliśmy większe piersi i przed podaniem zostały pokrojone w plastry, ewentualne resztki można wykorzystać na wiele sposobów ❗ Na przykład jako dodatek do sałatki czy zamiast wędliny na chleb. A galaretka, która wytworzy się z wydzielonego przez mięso płynu po jego schłodzeniu, jest po prostu przepyszna ❗ Dlatego nie dodaję wody do pieczenia – piersi z kurczaka kupowane w sklepie mają jej w sobie aż zanadto 😉 Dodatek pieprzu i skórki z cytryny smakuje wybornie nałożona po prostu na świeży chleb, na przykład CHLEB Z GARNKA, który można przygotować wieczorem i upiec rano 👍
Ingredients
Instructions
- Mieszamy olej, sos sojowy i przyprawę na dnie naczynia do zapiekania, wkładamy piersi z kurczaka (w całości) i obracamy, aż cały „sos” je oblepi. Warto zrobić to godzinę przed pieczeniem 😊 Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180° przez 40 minut, oraz bez przykrycia 20 minut, polewając rosołkiem, który się wytworzy 😊 I gotowe!