Category: NA SŁODKO
Yields:
16 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 30 Mins
Te aksamitne czekoladki, przypominające konsystencją sklepowe „trufle”, to kolejna propozycja podania czekolady w niezwykle przyjemnej smakowo i wizualnie formie. Posypka z rozdrobnionych jagód goji przepięknie podkreśla ich wyjątkowość, a przy tym jagody te są przecież mega zdrowe, pełne składników odżywczych – czyż to nie fantastyczna forma ich podania?
Przepis z książki „Zielone Boże Narodzenie” Karoline Jonsson – a w kolejce już następne do wypróbowania!
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Podgrzewany olej kokosowy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy kakao, śmietankę, miód i sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy.
- Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lekko wysmarowanym olejem kokosowym (lub zwykłym) – u mnie blaszka ok. 20*30 cm i czekoladki wyszły akuratnie – ani cienkie, ani grube 👌
- Jagody goji rozdrabniamy (np. w młynku lub Thermomixie) na proszek lub drobne granulki. Posypujemy nim delikatnie lekko zastygniętą czekoladę. Po całkowitym zastygnięciu kroimy na dowolne kawałki (u mnie małe kosteczki). I gotowe!