Category: NA SŁODKO
Yields:
8 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 20 Mins
Cook Time:
12 Mins
Total Time:
32 Mins
Czekoladowe ciastka, nazwane przez autora książki „biskwitami”, choć z biszkoptami nie mają nic wspólnego, są cudowne w swojej prostocie i absolutnie fantastycznej konsystencji po upieczeniu – lekko chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku, a do tego pełne smaku 😍
Nie jestem fanką czekolady, ale te ciastka mnie kupiły. Zresztą nie tylko mnie – pierwszą partię upiekłam do prezentów dla współpracowników z drukarni, tymczasem zanim je zaczęłam pakować (kupiwszy specjalne „domki” prezentowe”), jednej trzeciej czekoladowych ciastek już nie było 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- W misce (lub na blacie – tak jest w oryginale) mieszamy cukier puder, kakao, mąkę kukurydzianą, orzechy, proszek do pieczenia i wanilię. Dodajemy białka i mieszamy do dokładnego połączenia składników.
- Blat posypujemy cukrem pudrem (lub mąką) i formujemy 2 wałki o średnicy ok. 3 cm. Kroimy ostrym nożem (bez naciskania) w plastry grubości ok. 1 cm.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170° ok. 12 minut. I gotowe!
- Po wystudzeniu można ułożyć w zamykanym pojemniku. Pyszne przez wiele dni 😊 Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 ciastek.