Czekoladowe BISKWITY z orzechami

552 Views
czekoladowe biskwity - ciastka z orzechami
Yields: 8 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 20 Mins Cook Time: 12 Mins Total Time: 32 Mins

Czekoladowe ciastka, nazwane przez autora książki „biskwitami”, choć z biszkoptami nie mają nic wspólnego, są cudowne w swojej prostocie i absolutnie fantastycznej konsystencji po upieczeniu – lekko chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku, a do tego pełne smaku 😍

Nie jestem fanką czekolady, ale te ciastka mnie kupiły. Zresztą nie tylko mnie – pierwszą partię upiekłam do prezentów dla współpracowników z drukarni, tymczasem zanim je zaczęłam pakować (kupiwszy specjalne „domki” prezentowe”), jednej trzeciej czekoladowych ciastek już nie było 😁

 

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • W misce (lub na blacie – tak jest w oryginale) mieszamy cukier puder, kakao, mąkę kukurydzianą, orzechy, proszek do pieczenia i wanilię. Dodajemy białka i mieszamy do dokładnego połączenia składników.
  • Blat posypujemy cukrem pudrem (lub mąką) i formujemy 2 wałki o średnicy ok. 3 cm. Kroimy ostrym nożem (bez naciskania) w plastry grubości ok. 1 cm.
  • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170° ok. 12 minut. I gotowe!
  • Po wystudzeniu można ułożyć w zamykanym pojemniku. Pyszne przez wiele dni 😊 Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 ciastek.