Sam korzeń chrzanu ma bardzo ostry smak. Można kupić korzeń chrzanu i zetrzeć go samemu, jednak jego obróbka to nic przyjemnego, dlatego w tym akurat momencie wolę skorzystać z „gotowego” startego, mimo że wiąże się to z „dodatkami”. Tym bardziej, że taki dodatek do wędlin był jednym z niewielu potraw, jakie moja mama przygotowywała na święta osobiście – i zawsze ze słoiczka 😉
Nie tylko przyprawa
Chrzan ma właściwości konserwujące (dodawany jest m.in. do ogórków kiszonych) i lecznicze (również na przeziębienie czy katar). Zastosowanie w kuchni znalazł również jako przyprawa, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a więc ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Tradycyjna mądrość jest wielka: na Wigilię gotujemy kompot z suszonych owoców, na Wielkanoc używamy kremu chrzanowego – oba na lepsze trawienie tego całego bogactwa, którym zastawiamy wtedy stoły 😊
Do czego
Czysty chrzan ciężko zjeść, nawet po sparzeniu wrzątkiem – morze łez i wypalone przewody w nosie gwarantowane 😁 Dlatego zwykle łączy się go ze śmietaną lub jogurtem, a nawet majonezem. Wtedy jest świetnym dodatkiem do jajek na twardo, wędlin i kiełbas, mięs i ryb w galarecie (jak AUSZPIK), a także mięsa pieczonego, szczególnie wieprzowego. Jeśli przygotowujemy krem do mięs i wędlin, możemy dodać do niego ugotowane jajko, co czyni krem chrzanowy jeszcze bardziej… kremowym 😉
—-
Pomóż mi rozwijać mój blog 😊
Podoba Ci się treść ❓ Kliknij serduszko pod tytułem ❗
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie ❗
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz ❗
To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję ❗
Katarzyna
Ingredients
Instructions
- Białka jajek pokroić w drobną kosteczkę. Żółtka rozetrzeć z cukrem (powinny się lekko rozpuścić), dodawać serek lub jogurt do uzyskania kremu. Dodać chrzan i ewentualnie sok z cytryny, dobrze wymieszać, schłodzić w lodówce. I gotowe!
- Wypróbuj! Zamień 1 łyżkę serka/jogurtu na 1 łyżkę majonezu.