Delikatny KREM CHRZANOWY do mięs i wędlin

848 Views
krem chrzanowy z jajkiem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins

Sam korzeń chrzanu ma bardzo ostry smak. Można kupić korzeń chrzanu i zetrzeć go samemu, jednak jego obróbka to nic przyjemnego, dlatego w tym akurat momencie wolę skorzystać z „gotowego” startego, mimo że wiąże się to z „dodatkami”. Tym bardziej, że taki dodatek do wędlin był jednym z niewielu potraw, jakie moja mama przygotowywała na święta osobiście – i zawsze ze słoiczka 😉

Nie tylko przyprawa

Chrzan ma właściwości konserwujące (dodawany jest m.in. do ogórków kiszonych) i lecznicze (również na przeziębienie czy katar). Zastosowanie w kuchni znalazł również jako przyprawa, ponieważ pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a więc ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Tradycyjna mądrość jest wielka: na Wigilię gotujemy kompot z suszonych owoców, na Wielkanoc używamy kremu chrzanowego – oba na lepsze trawienie tego całego bogactwa, którym zastawiamy wtedy stoły 😊

Do czego

Czysty chrzan ciężko zjeść, nawet po sparzeniu wrzątkiem – morze łez i wypalone przewody w nosie gwarantowane 😁 Dlatego zwykle łączy się go ze śmietaną lub jogurtem, a nawet majonezem.  Wtedy jest świetnym dodatkiem do jajek na twardo, wędlin i kiełbas, mięs i ryb w galarecie (jak AUSZPIK), a także mięsa pieczonego, szczególnie wieprzowego. Jeśli przygotowujemy krem do mięs i wędlin, możemy dodać do niego ugotowane jajko, co czyni krem chrzanowy jeszcze bardziej… kremowym 😉

—-

Pomóż mi rozwijać mój blog 😊

Podoba Ci się treść Kliknij serduszko pod tytułem
Blog żyje z odwiedzin: zapraszam Cię ponownie
Pomóż innym mnie znaleźć: udostępnij – poniżej znajdziesz ikony, dzięki którym łatwo to zrobisz

To dla mnie ważne 😊 Z góry dziękuję

Katarzyna

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/2 Instructions
  • Białka jajek pokroić w drobną kosteczkę. Żółtka rozetrzeć z cukrem (powinny się lekko rozpuścić), dodawać serek lub jogurt do uzyskania kremu. Dodać chrzan i ewentualnie sok z cytryny, dobrze wymieszać, schłodzić w lodówce. I gotowe!
  • Wypróbuj! Zamień 1 łyżkę serka/jogurtu na 1 łyżkę majonezu.