Ciasto drożdżowe to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast – pasuje do każdego rodzaju owoców, i jeśli mamy sprawdzony przepis, to zawsze smakuje pysznie ❗ A ponieważ trwa sezon na RABARBAR, naturalne jest, że taka wersja musi się teraz pojawić na naszym stole 😍 Cena truskawek jeszcze nie znormalniała, poza tym – bardzo szczerze mówiąc – nie lubię marnować truskawek do pieczonych ciast 😉 Wolę je z jogurtem, serkiem czy śmietaną konsumować całkiem na surowe 🎯
Mało wysiłku – dużo efektu. To lubimy!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, które wybrałam, jest proste do wykonania, bo nie wymaga długiego i żmudnego zagniatania. Wystarczy składniki zmiksować i dać zrobić robotę drożdżom. Wybrałam wersję z dodatkiem oleju – ciasto dłużej zachowuje świeżość. Jeśli jest opcja zjedzenia całej blaszki ciasta w dniu jego upieczenia, możemy użyć masła, jednak jeśli ma być przechowywane, trzeba pamiętać, że masło powoduje, że ciasto twardnieje i jest bardziej suche. Olej dodaje wypiekom miękkości i pulchności na dłużej 🥇
Ciasto drożdżowe ma jedną wadę – potrzebuje czasu na wyrastanie. Jeśli interesuje Cię szybki efekt, zerknij na EKSPRESOWE CIASTO Z RABARBAREM 😊
Ingredients
Instructions
- Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy mleko, lekko mieszamy. przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu (bez przeciągów 😊).
- Po tym czasie dodajemy resztę składników oprócz rabarbaru, mieszamy lub miksujemy do połączenia. Przykrywamy, ostawiamy na 1,5 godziny.
- Rabarbar kroimy na grube plasterki (nie obieramy, usuwamy tylko oba końce każdej laski).
- Składniki na kruszonkę rozcieramy widelcem lub palcami.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ok. 32*24 cm od wewnątrz) i rozprowadzamy omączonymi placami lub silikonowym widelcem. Rozkładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
- Pieczemy wstawiając do zimnego piekarnika, ustawionego na temperaturę 170° (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. I gotowe!