DUSZONA KALAREPA z koperkiem

677 Views
duszona kalarepa w słupkach z koperkiem i masłem
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 15 Mins Total Time: 25 Mins

Duszona kalarepa, z masełkiem i koperkiem, tworzy wyśmienitą kompozycję, którą możemy zjeść solo, z każdym rodzajem ziemniaków, z jajkiem sadzonym albo grillowanym serem (np. haloumi lub camembert). W każdej wersji smakuje świetnie i warto wprowadzić ją do menu, tym bardziej teraz, kiedy „młodej” kalarepki pod dostatkiem 😊

Duszona kalarepa z koperkiem okazuje się być daniem śląskim – również w wersji zupy, podciągniętej odrobiną mąki lub innego zawiesistego składnika, pokrojona w kosteczkę. Oberiba po śląsku wskakuje więc na listę SMAKUJ POLSKĘ

Ingredients

0/5 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/3 Instructions
  • Cebule kroimy drobno lub w cienkie piórka, podsmażamy na maśle 5-6 minut.
  • Kalarepkę kroimy z grube słupki, dorzucamy do cebul, lekko solimy, podsmażamy do al dente (w zależności od grubości słupków).
  • Koperek siekamy razem z łodyżkami (szczególnie, jeśli młody), mieszamy z kalarepą, doprawiamy do smaku. I gotowe!