Category: NA DODATEK, NA GRILL, NA LUNCH, NA MAŁY GŁÓD, NA OBIAD, NA SZYBKO, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
15 Mins
Total Time:
25 Mins
Duszona kalarepa, z masełkiem i koperkiem, tworzy wyśmienitą kompozycję, którą możemy zjeść solo, z każdym rodzajem ziemniaków, z jajkiem sadzonym albo grillowanym serem (np. haloumi lub camembert). W każdej wersji smakuje świetnie i warto wprowadzić ją do menu, tym bardziej teraz, kiedy „młodej” kalarepki pod dostatkiem 😊
Duszona kalarepa z koperkiem okazuje się być daniem śląskim – również w wersji zupy, podciągniętej odrobiną mąki lub innego zawiesistego składnika, pokrojona w kosteczkę. Oberiba po śląsku wskakuje więc na listę SMAKUJ POLSKĘ ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebule kroimy drobno lub w cienkie piórka, podsmażamy na maśle 5-6 minut.
- Kalarepkę kroimy z grube słupki, dorzucamy do cebul, lekko solimy, podsmażamy do al dente (w zależności od grubości słupków).
- Koperek siekamy razem z łodyżkami (szczególnie, jeśli młody), mieszamy z kalarepą, doprawiamy do smaku. I gotowe!