Duszona łopatka z kminkiem, ze sporym dodatkiem cebuli, smakuje naprawdę wybornie. Bardzo lubię to danie, jest ono jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama za gotowaniem nigdy nie przepadała. Dlatego miała kilka dań „pokazowych”, które powtarzały się cyklicznie co sobotę i niedzielę 😎 W tygodniu było jedzenie z przyzakładowej stołówki – bardzo smaczne, muszę przyznać, więc nie cierpieliśmy z powodu braku „domowej” kuchni 😁
Mięso z łopatki wieprzowej
Do tego dania pasuje mi tylko takie. Karczek za tłusty i rozpadnie się podczas długiego gotowania, szynka ma całkiem inna strukturę mięsa i jakoś nie widzę jej z kminkiem. Dlatego łopatka. Choć właśnie wpadłam na pomysł, żeby przygotować karkówkę z cebulą i kminkiem, ale do upieczenia w piekarniku – dam znać na blogu, jaki będzie efekt 🤔
Może gulasz?
W zasadzie wielkość kawałków mięsa jest dowolna – mogą to być duże lub małe plastry, ale równie dobrze – „kostka”. Wtedy będziemy mieli gulasz 😊 Dlatego nie ma sensu zbytnio przejmować się krojąc mięso. Najważniejsze, żeby kawałki były grubości ok. 1 cm. Dzięki temu mięso będzie miało szansę w całości przejść aromatem cebuli i przypraw. A okrawki i mniejsze kawałki zawsze zużywam do przygotowania gulaszu kolejnego dnia – na przykład W PAPRYKOWYM SOSIE.
Sos palce lizać!
A sos, który powstaje ❗ Niebo w gębie 😎 Będąc dzieckiem zawsze czekałam na wydanie przez mamę pozwoleństwa na zamoczenie w nim kromki chleba, zanim cebula zostanie rozbełtana. Cóż to był za smak nie do opisania! Nadal lubię zjeść kawałek chleba w trakcie gotowania tej potrawy, choć teraz doceniam przede wszystkim gotowy sos. Zawiesisty od rozgotowanej cebuli, aromatyczny, po prostu pyszny ❗ I – co dziwne – kminek wcale nie jest w tym smaku taki oczywisty 😉 Dlatego warto dać kminek mielony czy roztarty, żeby nikomu nie przeszkadzał ani wizualnie, ani w jedzeniu.
Z czym podajemy
Łopatkę duszoną z kminkiem można podawać z ziemniakami z wody, ale najlepiej smakuje z RYŻEM na sypko lub kaszą jęczmienną ugotowaną według tego samego przepisu. Jeśli ugotujemy go w formie gulaszu, pieczywo również będzie doskonałym dodatkiem. Albo KNEDLE ZIOŁOWE. Z zieleniny pasują wszystkie surówki i sałaty, ale ja najbardziej lubię skomponować smak z ogórkiem kiszonym, w ostateczności korniszonem. Poza sezonem warzywnym pasują idealnie ❗
Ingredients
Instructions
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju przez ok. 5 minut.
- Mięso kroimy na plastry dowolnej wielkości. Wkładamy do naczynia z cebulą i obsmażamy do wyparowania płynu, który wydzieli się z mięsa, aż mięso zacznie lekko nabierać koloru.
- Wlewamy gorącą wodę (na ok. 3 cm powyżej mięsa), solimy (płaska łyżeczka), dodajemy kminek. Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem na średnim „ogniu”, ok. 60 minut.
- Odkrywamy naczynie i podwyższamy temperaturę, odparowując sos. Mieszamy przez dłuższą chwilę – cebula będzie tak rozgotowana, że będzie się rozpadać i zagęści dodatkowo sos. Doprawiamy do smaku. I gotowe!