Ciasto korzenne z książki „Zielone Boże Narodzenie” Karoline Jonsson, z dodatkiem konfitury z żurawiny, jest miękkie, aromatyczne i pyszne ❗ Dumnie nazwane piernikiem, choć jak dla mnie – do piernika takiego jaki my uznajemy za piernik – w ogóle nie jest podobne 😊 Co nie zmienia faktu, że jest wyborne samo w sobie, doskonale nadaje się też na spód ciasta, np. z kremem z mascarpone 👍
Żurawinę można zamienić na inne jagody o kwaskowatym smaku – np. dżem czy konfiturę porzeczkową, a nawet powidła śliwkowe, a mąkę zmieniać w zależności od upodobań; dokładnie tak samo należy traktować kwestie przypraw – może to być gotowa przyprawa piernikowa, lub własnej roboty (takiej ja używam, jest stosunkowo ostra w smaku), a nawet cynamon, jeśli ktoś nie jest fanem przypraw korzennych 🎯 Sprawia to, że można upiec to ciasto korzenne z dostępnych w domu składników 😊 Następnym razem piekę z mąki gryczanej z własnej roboty powidłami śliwkowymi – na pewno będzie pycha❗
A do tego wszystkiego mieszamy składniki jak do muffinów, dzięki czemu przygotujemy ciasto korzenne wyjątkowo ekspresowo i nie posiadając specjalnych umiejętności, ani też przyrządów do gotowania. W zasadzie można zdążyć je upiec dla gości, którzy mają w zwyczaju zapowiadać się „na ostatnią chwilę”, czyli na hasło: „Jesteś w domu? Bo właśnie się do Ciebie wybieramy!” 😁 A efekt murowany 🥇
Ingredients
Instructions
- Suche składniki mieszamy w misce, wlewamy mokre, dodajemy konfiturę, mieszamy na gładką masę, ale nie trzeba za długo.
- Przelewamy do formy, pieczemy w 180° ok. 35-40 minut – do suchego „patyczka”. I gotowe!
- Z tej porcji powinno wyjść do długiej foremki ok. 10*30 cm.