Category: NA OBIAD, NA ZIELONO
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
15 Mins
Total Time:
25 Mins
Farsz ruski, czyli serowo-ziemniaczany do naleśników to najsmaczniejsza w świecie prostota. Przepis świetny na wykorzystanie pozostałości ziemniaków z innego obiadu, ale równie dobrze można ugotować te ziemniaczki specjalnie, bo dla tych naleśników warto! Tym bardziej, że same NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ są warte grzechu – pyszne, puchate, i w połączeniu z farszem ruskim po prostu wystrzałowe ❗ Smakowały nawet niespodziewanemu gościowi, który generalnie ma dosyć wybredny gust kulinarny – jak to często się zdarza u młodych ludzi i dzieci, jeśli rozumiecie co mam na myśli 😉
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebule kroimy drobno, podsmażamy na maśle 5-6 minut. Dodajemy do sera i ziemniaków, mieszamy dokładnie (można w Thermomixie, 30-40 s. / obr. 7-8). Doprawiamy do smaku.
- Rozkładamy grubo farszu na połówce naleśnika, składamy go na połowę, dociskamy. Przecinamy na dwie równe części. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego, układamy 4 naleśnikowe koperty na raz i podsmażamy do zrumienienia, obracamy, podsmażamy. W ten sposób postępujemy z wszystkimi porcjami. I gotowe!
- W przypadku pierogów – nadziewamy, sklejamy i gotujemy 😊