FARSZ Z MIĘSEM I FASOLĄ

427 Views
krokiet z mięsem i fasolą
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 10 Mins Total Time: 20 Mins

Farsz z mięsa i fasoli do krokietów przygotować najlepiej wtedy, kiedy zostanie mięso z rosołu lub gotowania bulionu do innej zupy. Można też użyć resztek mięsa pieczonego – na przykład szynki czy łopatki. Żeby farsz był bardzo aromatyczny i smakowity, dobrze jest użyć mięsa wieprzowego, ale można i drobiowego, przy czym będzie trzeba farsz mocniej doprawić, żeby nadać mu wyrazistości w smaku 👌 Tym bardziej, że dodana fasola sama w sobie tej wyrazistości nie ma (choć ja uwielbiam gotowaną fasolę 💪). Taki farsz nadaje się nie tylko do krokietów, ale także do pierogów, choć u mnie to wersja rzadko występująca – bo nie przepadam za lepieniem pierogów 😉 Być może kiedyś to się zmieni, ale już nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam ciasto, które trzeba było wałkować i wycinać, wałkować i wycinać, wałkować i…  😁

Ciasta naleśnikowego można przygotować więcej – po usmażeniu odpowiedniej ilości naleśników do krokietów, można same krokiety zanurzyć w cieście i przesmażyć, a ewentualne pozostałości usmażyć w kolejne placki i skonsumować na podwieczorek / kolację z dowolnymi dodatkami 😊 Z takiej opcji najbardziej ucieszą się dzieci Krokiety można też panierować – maczając w rozkłóconym jajku i bułce tartej. To chyba ulubiona wersja wszystkich Polaków – sądząc po tym, co leży gotowe w sklepach – u nas jednak zwykle jest to obsmażenie na maśle klarowanym bez dodatkowej warstwy lub maczanie w cieście naleśnikowym. Takie są najsmaczniejsze, i myślę, że jednak zdrowsze i nieco mniej kaloryczne, niż te z dodatkiem bułki tartej 🥇

Ingredients

0/7 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle 5-6 minut.
  • Mięso, fasolę i cebule przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub blendujemy (trochę to potrwa 😉). Doprawiamy do smaku.
  • Rozkładamy farsz na połówce naleśnika, zostawiając wolne boki, zawijamy je do środka i zwijamy podłużne krokiety. W przypadku większej ilości krokietów, farsz będzie cieńszy, więc można rozsmarować go na całym naleśniku, zostawiając tylko same brzegi bez farszu, żeby nie wychodził podczas odsmażania.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego, układamy krokiety i podsmażamy do zrumienienia, obracamy, podsmażamy. W ten sposób postępujemy z wszystkimi porcjami. Można wcześniej opanierować je w bułce tartej lub zamoczyć w cieście naleśnikowym – będą grubsze i bardziej kaloryczne 😊 I gotowe!
  • W przypadku pierogów – nadziewamy, sklejamy i gotujemy 😊
  • Wersja na Thermomix: Rozdrabniamy cebulę (5 s./ obr. 5). Ściągamy cebulę ze ścianek kielicha, dodajemy masło, podpiekamy (6 min. / 105° / obr. 1). Dodajemy mięso w kawałkach i fasolę, miksujemy (30-40 s. / obr. 7-8). Jeśli konsystencja nam nie odpowiada, można dodatkowo zmiksować (10 s. / obr. 10). Doprawiamy do smaku. I gotowe!