FLACZKI Z BOCZNIAKÓW z zieleniną z kalafiora

259 Views
flaczki z boczniaków z zielenina z kalafiora
Yields: 4 Servings Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 35 Mins Total Time: 45 Mins

Flaczki z boczniaków to wersja wegetariańska pysznej skądinąd zupy (osobiście uwielbiam dobre flaczki 😍) i naprawdę warto wypróbować ten przepis, żeby się przekonać, że boczniaki dają rady 💪

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/4 Instructions
  • Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na 2 łyżkach masła 4-5 minut.
  • Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na cebulę, podsmażamy do wyparowania płynu, który się wytworzy. Dodajemy trzecią łyżkę masła i lekko zrumieniamy grzyby – staramy się nie mieszać, najwyżej lekko poruszać naczyniem.
  • Jarzyny kroimy w plasterki / słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do garnka (seler można dać w całości i po ugotowaniu zblendować z częścią wody z zupy – zagęści i zabieli zupę zamiast lub obok śmietanki). Zalewamy gorącą wodą (ok. 2 litry), zagotowujemy. Dodajemy sól (2 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Zieleninę z kalafiora lub kapustę włoską kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Na tym etapie dodajemy też ziemniaki lub kaszę. Gotujemy kolejne 10-15 minut, do miękkości składników. Dodajemy śmietanę lub mleko oraz przyprawy, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. I gotowe!