Category: NA OBIAD, NA ZIELONO, ZUPA
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
35 Mins
Total Time:
45 Mins
Flaczki z boczniaków to wersja wegetariańska pysznej skądinąd zupy (osobiście uwielbiam dobre flaczki 😍) i naprawdę warto wypróbować ten przepis, żeby się przekonać, że boczniaki dają rady 💪
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na 2 łyżkach masła 4-5 minut.
- Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na cebulę, podsmażamy do wyparowania płynu, który się wytworzy. Dodajemy trzecią łyżkę masła i lekko zrumieniamy grzyby – staramy się nie mieszać, najwyżej lekko poruszać naczyniem.
- Jarzyny kroimy w plasterki / słupki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do garnka (seler można dać w całości i po ugotowaniu zblendować z częścią wody z zupy – zagęści i zabieli zupę zamiast lub obok śmietanki). Zalewamy gorącą wodą (ok. 2 litry), zagotowujemy. Dodajemy sól (2 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
- Zieleninę z kalafiora lub kapustę włoską kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Na tym etapie dodajemy też ziemniaki lub kaszę. Gotujemy kolejne 10-15 minut, do miękkości składników. Dodajemy śmietanę lub mleko oraz przyprawy, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. I gotowe!