Frittata może być skomponowana z wielu składników i stanowić danie obiadowe. Można ją też podać na śniadanie, na przykład w spokojny, niedzielny poranek. Doskonale nadaje się do tego frittata z fetą i pomidorami.
Dodatki do frittaty
Ser feta jest bardzo słony, dlatego nie potrzebujemy już dosalać frittaty, pomimo sporego dodatku pomidorów i jajek. Kiedy pomyślałam o połączeniu tych składników, od razu wiedziałam, że frittata będzie pyszna i nie zawiodłam się 😊 Generalnie ta wersja frittaty bardzo przypomina składem podstawową SZAKSZUKĘ, dlatego dodałam trochę ostrej papryki w proszku (nie używam świeżej, bo rzadko doprawiam na ostro).
Eleganckie śniadanie
Wyobraziłam sobie, że jajka z dodatkiem pomidorów nie będą na tyle zwarte, żeby je podać pokrojone na porcje, stwierdziłam więc, że musi być upieczona w kokilkach, czyli osobnych naczyniach dla każdej osoby. Jednak kiedy już podsmażyłam cebule i pomidory, stwierdziłam – a co mi tam! Po co brudzić dodatkowe naczynia, może nie będzie tak źle! Cóż… może nie było najgorzej, ale najfajniej nie było 😉 Tym bardziej, że wydawało mi się też, że z powodu mniejszej ilości składników można frittatę z fetą i pomidorami piec krócej – i to był kolejny błąd 😁 Nie, nie można ! 8 minut pod przykryciem i basta ❗ Jajka nie zdążyły się ściąć i niestety opadły, więc ostatecznie danie wyglądało bardziej jak omlet. Ale smakowało wybornie 😊
Na dodatek
Jako dodatek do frittaty z pomidorami i fetą idealnie pasuje bagietka 😎
Zabierając się za frittatę pierwszy raz, a nawet kolejny, warto zajrzeć do ściągawki pod tytułem FRITTATA.
Ingredients
Instructions
- Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle na dużej patelni, nie dopuszczając do zrumienienia.
- Pomidory kroimy na połówki ósemek i dodajemy na patelnię. Dusimy kilka minut często poruszając patelnią (nie mieszamy, żeby nie rozgnieść pomidorów) - cały płyn powinien odparować.
- Fetę kroimy w kostkę i rozkładamy na pomidorach.
- Jajka wybijamy do kubka, mocno ubijamy (nie solimy, bo ser feta jest słony). Wylewamy w miarę równomiernie na patelnię, poruszając nią lekko, żeby jajko wpłynęło również na dno, a całość się dobrze rozłożyła. Można delikatnie podważyć masę z pomidorów, żeby wszystko się dobrze połączyło.
- Smażymy kilka minut na małym ogniu. Kiedy jajka będą już częściowo ścięte, przykrywamy patelnię pokrywką, żeby całość „doszła”, ale nie przypaliła się (na płycie elektrycznej można wyłączyć palnik). Fritata jest gotowa, kiedy masa jest ścięta do samej góry. Posypujemy pieprzem wg upodobań (polecam dopiero na talerzu, każdy sobie 😊). I gotowe!