Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 5 Mins
Cook Time:
20 Mins
Total Time:
25 Mins
Frittata z brokułem, serem wędzonym i boczkiem pasuje bardziej na danie główne – sporo białka sprawia, że jest bardzo sycąca, tym bardziej, że z podanych składników wychodzi spory „placek” 😊 Boczek dodaje tej kombinacji konkretnego smaku, nie jest więc konieczny czosnek, jak w FRITTATA z brokułem i szpinakiem 😊
Zabierając się za frittatę pierwszy raz, a nawet kolejny warto zajrzeć do ściągawki pod tytułem FRITTATA.
Jako danie obiadowe ta wersja frittaty podawana jest na gorąco, ale jest ona smaczna również na zimno. Dlatego jeśli zostanie nam kawałek – raczej nie, ale jeśli – można zjeść go na kolację, a nawet drugiego dnia 😊
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na na dużej patelni.
- Z brokuła odcinamy same zielone „kwiatki” (wychodzi drobno) i wrzucamy na boczek.
- Jajka wybijamy do kubka, mocno ubijamy z mlekiem i mąką, dodajemy płaską łyżeczkę soli. Wylewamy w miarę równomiernie na warzywa na patelni, poruszając nią lekko, żeby jajko wpłynęło również na dno, a całość się dobrze rozłożyła. Posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Smażymy na małym ogniu ok. 8 minut, pod przykryciem. Masa z jajek urośnie i przykryje warzywa. Frittata jest gotowa, kiedy masa jest ścięta do samej góry. I gotowe!
- Zamiast smażyć (niestety, może się przypalać) można wszystko wrzucić do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160° na 12-15 minut – pod przykryciem, oczywiście 😊