Category: NA DODATEK, NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Easy
Prep Time: 30 Mins
Cook Time:
25 Mins
Total Time:
55 Mins
Frytki z batatów to miła odmiana zwykłych frytek ziemniaczanych, o całkowicie innym smaku. Słodkie, pomarańczowe, całkiem inne doznanie 😊 Pasują do różnego rodzaju pieczonego czy smażonego mięsa, albo jako przystawka z różnymi dipami – szczególnie z czosnkowym !
Bataty są bardzo twarde, do krojenia potrzebny jest ostry, cienki nóż, a i tak trzeba bardzo uważać, żeby nie pociąć sobie paluszków 😉 Mimo tego nie można ich piec zbyt długo, bo będą miękkie, a nie chrupiące 😊 Można je obrócić w połowie pieczenia – dzięki temu opieką się równomierniej; wtedy jednak czas pieczenia trzeba wydłużyć. Nie piec jednak za długo, bo będą miękkie – jak u mnie 😁
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Bataty obieramy, przekrawamy na połowę, potem kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki. Płuczemy 3 razy i dokładnie osuszamy bawełnianą ściereczką.
- Wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy zmieszane z mąką przyprawy (oprócz soli), znowu dokładnie mieszamy.
- Układamy frytka po frytce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°, i 5 minut z opcją grilla i max temperaturą. I gotowe!