Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 40 Mins
Cook Time:
1 Hr
Total Time:
1 Hr 40 Mins
Gołąbki w sosie pomidorowym jak u mamy 😊 choć u mnie raczej jak u babci, bo mama nigdy osobiście gołąbków nie zrobiła 😉 Czy można nie lubić gołąbków ❓❓ Ja uwielbiam ❗ Z dodatkiem najprostszego sosu pomidorowego na świecie, zapieczone w piekarniku, wymagają trochę zachodu, ale naprawdę warto 🥇
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy całą główkę w dużym garnku przez ok. 25 minut. Oddzielamy delikatnie liście i ścinamy zgrubiałe części.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na RYŻ NA SYPKO.
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy do ryżu razem z mięsem. Mieszamy dokładnie, doprawiając solą i pieprzem.
- Na liście nakładamy porcje farszu i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu do zapiekania, wylewamy rozdrobnione ze szklanką wody pomidory z puszki, posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Przykrywamy, zapiekamy do 60 minut. I gotowe!