Golonko na kiszonej kapuście wymaga trochę czasu, żeby doszło do pożądanego stanu, ale za to później wręcz rozpływa się w ustach! Gotowane, a później zapiekane na warstwie aromatycznej kapusty jest wilgotne i po prostu pyszne, trzeba tylko spieszyć się z jedzeniem skórki, bo mięciutka smakuje świetnie, po stwardnieniu – już niekoniecznie 😁
Do podania co kto lubi: chrzan czy musztarda świetnie zneutralizują tłustsze partie mięsa 🎯 Ja jednak tłustości się pozbywam, delektując się smakiem samego mięsa, zwykle bez dodatków ❗
Jeśli nie masz ochoty na kiszoną kapustę, może wolisz GOLONKO PO BESKIDZKU – pieczone na pierzynce z jarzyn ❓ To również bardzo „zdrowa ” wersja podania golonko (dużo warzyw), a do tego pieczona z piwem 🥇
Ingredients
Instructions
- Oczyszczone golonki zalewamy wodą (tyle, żeby je przykryła), dodajemy marchewki, cebulę przekrojoną na połowę, starty czosnek i przyprawy. Gotujemy ok. 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości golonek - do ich miękkości – widelec wbity w mięso ma lekko wychodzić). Ugotowane wyjmujemy i odstawiamy. Posypujemy oboma rodzajami papryki.
- Kapustę gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut, odcedzamy.
- Dodatkową cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę, doprawiamy do smaku, szczególnie kminkiem, smażymy razem 8-10 minut.
- W naczyniu do zapiekania rozkładamy kapustę, na niej golonki, podlewamy 1 szklanką rosołu z gotowania mięsa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° kolejne ok. 40 minut – dla uzyskania chrupiącej skórki. I gotowe!
- Resztę „rosołu” można wykorzystać do przygotowania zupy następnego dnia 😊