Category: NA OBIAD
Yields:
4 Servings
Difficulty: Medium
Prep Time: 10 Mins
Cook Time:
2 Hr 30 Mins
Total Time:
2 Hr 40 Mins
Golonko po beskidzku to kolejna potrawa tradycyjna z serii SMAKUJ POLSKĘ wywodzące się z kuchni województwa śląskiego. Golonka jest w zasadzie tradycyjnym daniem niemieckim, ale w Polsce stałą się tak popularna, że potrawa traktowana jest jak nasza. Beskidzki akcent to jarzyny, czyli marchewka, pietruszka i seler. Podlewana piwem nabiera smaku i lekkiej słodyczy w skórce. Odpowiednio długo duszona jest mięciutka i rozpływająca się w ustach – po prostu pyszna ❗
Ingredients
Adjust Servings
Instructions
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy mocno na 1 łyżce smalcu ze startym na tarce czosnkiem. Wyjmujemy i na pozostałym smalcu obsmażamy golonki – do przyrumienienia. Dodajemy z powrotem cebulę, wlewamy 1 szklankę piwa, dodajmy przyprawy i dusimy ok. 2 godziny (pod przykryciem). Piwa dolewać w razie potrzeby.
- Jarzyny ścieramy na tarce lub kroimy w słupki i dorzucamy do golonki. Dusimy kolejne 30 minut. I gotowe!